IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: До края на годината Huawei може да отпадне от ТОП 5

Производителят може да успее със собствена операционна система, само ако работи с други китайски играчи, казва Франсиско Джеронимо пред UpDate

09:24 | 02.06.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако скоро няма решение в търговския спор между САЩ и Китай, за китайския технологичен концерн Huawei ще е истински успех през четвъртото тримесечие да е в ТОП 5 на производителите на смартфони. Това мнение изказва в ексклузивно интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Франсиско Джеронимо, асоцииран вицепрезидент „Устройства“ в IDC EMEA.

„Ако това, което чуваме от операторите в Европа, наистина се случи, ще видим много силен спад на Huawei към края на годината. Защото не става дума дали телефоните ще работят или не - те ще работят. А е ясно, че всяко едно устройство на Huawei ще продължи да работи както днес. Но по-скоро става дума за опасенията на операторите и потребителите – дали ако някой купи устройство на Huawei, то ще продължи да работи и ще предоставя всички услуги на Google, които има сега“, казва Джеронимо. 

Той е убеден, че без достъп до услугите на Google и приложенията, без поддръжката на Google на Android на телефоните, е почти невъзможно да се продават смартфони извън Китай, защото извън страната Android е доминиращата операционна система. "Така че е почти невъзможно за някой в тази индустрия да продава устройства без Android. И това е най-голямото предизвикателство за Huawei", пояснява анализаторът. Въпреки това той е на мнение, че в случая става дума за чисто политичска атака и за лост за преговори в рамките на търговското напрежение.

Джеронимо не вижда много опции за действие от страна на самия производител. Макар че Android е операционна система с отворен код и всяка компания може да разработи своя на базата на Android, проблемът е, че Huawei няма да имат достъп до услугите на Google, т.е. до Google Play за приложенията, Gmail, Google Maps и т.н.

„Ако наистина искат да развиват своя операционна система за платформата на телефоните си, разбира се, че могат. Но без поддръжката от Google ще им бъде много трудно да продават телефоните си на международния пазар. Защото как ще стигаме до приложения, които са достъпни само през Google Play? И разбира се, могат да работят с всички магазини за приложения, които предлагат апове. Броят на приложенията в тях обаче е доста по-малък, отколкото при Google. Така че ако искат да разработят операционна система, смятам, че в дългосрочен план може да успеят. Особено ако работят с други китайски играчи по тази трета екосистема, която ще се конкурира с Google и Apple. Защото само един играч със собствена операционна система на пазара много трудно ще успее. Виждали сме и други компании да се опитват да го правят, но без успех“, казва той.

Как може да реагира китайската държава, ще се стигне ли до споразумение и кои производители биха спечелили от дългосрочна забрана за Huawei – вижте във видео материала.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
ама купи си български качествени кат си отворен ве .... :)) покажи тука да видиме кво си произвел, кви нови чипове, технологии, чудеса, кво моеж и т.н. но май само да продааш кебапчета на Сълнчака и да събираш по левче за кенндзеф щот поече не моеж ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Те ако бяха некачествени, нямаше да ги натискат така :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Е как ще са некачествени бе чиляк ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
beinsa
преди 4 години
Какво ни интересуват тези некачествени китайски стоки?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още