IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple прави драстична промяна във веригата си на доставките

Компанията ще покани играч от континентален Китай в ексклузивния си клуб на поддоставчици

13:49 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Apple скоро ще покани компания от континентален Китай в ексклузивния си клуб на глобални поддоставчици на iPhone, отбелязвайки най-голямата промяна в създадения преди десетилетие производствен модел. Всичко това се случва в момент, в който отношенията между Вашингтон и Пекин стават все по-обтегнати, пише Bloomberg.

Luxshare Precision Industry сключи сделка за придобиването на звеното за iPhone на Wistron Corp. и стана първата континентална компания, която ще сглобява емблематичното устройство на Apple. Това е поредна победа за компанията, която започна от производството на кабели и антени до AirPods. Новината изпрати цената на акциите на фирмата със 7% нагоре днес, докато стойността на книжата на Wistron се понижи с 10%.

Сделката с китайската компания помага на Apple да натрупа точки пред Пекин в момент, в който властите във Вашингтон обвиняват компанията в това, че са станали пешки на китайското правителство. Освен това е драстична промяна във веригата на доставките на Apple, защото заплашва да я отдалечи от дългогодишните ѝ партньори Hon Hai Precision Industry и Pegatron. Цената на акциите на Pegatron се сви с 4%, а тази на Hon Hai, известна още като Foxconn, с 1,4%.

„Apple въвежда Luxshare в бизнеса със сглобяване на iPhone, за да намали допълнително разходите си, а това отразява факта, че тайванските компании се оттеглят от нискомаржовата част на бизнеса с Apple”, коментира Цай Мин-фанг, икономист от базирания в Тайпе Tamkang University.

Apple, която оказва огромно влияние върху ключовите промени в своите основни поддоставчици, търси партньор от континенталната част на Китай, като част от усилията за разширяване на производствените си източници по време на търговската война между САЩ и Китай.

От Foxconn до Pegatron и Quanta, предимно тайванските производители на най-големите брандове потребителска електроника търсят начини да насочат производството си извън Китай, пазейки се от увеличаването на митата, и се насочват нагоре по веригата на стойността. Сглобяването на iPhone изисква стотици хиляди работници, често идващи от нестабилния и постоянно променящия се пазар, включващ труда на мигранти, който смалява маржовете.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още