IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel напредва с плановете за IPO на Mobileye

Компанията e подала заявление до регулатора, но не посочи очаквания размер на IPO-то, нито пък очакваните ценови граници

12:34 | 01.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ATEF SAFADI
Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Американският производител на чипове Intel Corp. напредва с плановете си за първично публично предлагане на акции на своето подразделение за самоуправляващи се автомобили Mobileye, което ще даде тласък на пазара на първични публични предлагания (IPO), подложен на натиск тази година беше заради сътресенията на фондовите пазари.

Mobileye заяви в петък, че е подала заявление за своето първично публично предлагане в Комисията по ценни книжа и борси, пише The Wall Street Journal. Компанията не посочи очаквания размер на IPO-то, нито пък очакваните ценови граници. Миналата година Wall Street Journal съобщи, че Mobileye може да получи оценка над 50 млрд. долара, като се позова на запознати лица, но това стана преди пазарът на IPO да се свие през последните месеци.

Високата инфлация, повишаването на лихвените проценти и инвазията на Русия в Украйна изпратиха шокови вълни на фондовите пазари, което доведе до това, че пазарът на първични публични предлагания ще преживее най-лошата си година от десетилетия.

През 2017 г. Intel придоби израелската компания Mobileye за 15,3 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър заяви по-рано, че листването на Mobileye ще даде на звеното по-висок профил и възможност за привличане на повече бизнес. По думите му Intel не се нуждае от парите, които публичното листване на Mobileye би генерирало.

Друга компания, която продължава с плановете си за IPO, Instacart Inc., заяви, че не планира да набере много капитал при публичното предлагане.

Intel ще запази голям дял в Mobileye, включително всички акции от клас Б, които Mobileye планира да емитира, става ясно от подаденото заявление. Всяка акция клас Б ще има право на глас, равностойно на 10 акции клас А.

Mobileye, в която работят около 3100 служители, заяви, че през първите шест месеца на фискалната си година е реализирала приходи в размер на 854 млн. долара, което е с 21% повече в сравнение с предходната година. Компанията е генерирала загуба от 67 млн. долара, се казва в оповестяването.

Основателят и главен изпълнителен директор на Mobileye Амнон Шашуа заяви в документацията, че е подкрепил продажбата на Intel, „за да се ускори преходът на Mobileye от световен лидер в системите за подпомагане на водача към водещ фактор в развитието на решенията за автономно шофиране. Заедно постигнахме тази цел. Сега е време за следващата глава“. 

Mobileye заяви, че очаква нейните системи за подпомагане на водача да бъдат внедрени в 266 млн. превозни средства през 2030 г. дори само въз основа на споразуменията, които е имала около средата на годината. Предишната централа на Mobileye в Тел Авив. Снимка: EPA/ATEF SAFADI Предишната централа на Mobileye в Тел Авив. Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Компаниите за чипове залагат в по-широк план на автомобилния сектор, който приема все повече полупроводници, тъй като автомобилите добавят функции като усъвършенствани технологии за подпомагане на водача. Главният финансов директор на Qualcomm Inc. Акаш Палхивала заяви този месец, че компанията очаква да увеличи приходите си от автомобилната индустрия до около 4 млрд. долара за около четири години от 1,3 млрд. долара, очаквани за текущата финансова година. В началото на следващото десетилетие параметърът трябва да достигне около 9 млрд. долара, каза той.

Mobileye заяви, че е подала заявление за листване на Nasdaq под символа MBLY.

Натискът за придвижване напред на IPO-то се случва в труден за Intel момент. Приходите на компанията са подложени на натиск от спада на пазара на персонални компютри и смартфони.

Intel също така инвестира много, за да разшири капацитета си за производство на чипове, а откактоПат Гелсингър ръководния пост в началото на 2021 г. бяха обявени  инвестиционните планове на стойност над 100 млрд. долара. През миналия месец Intel сключи необичайно партньорство за финансиране в размер на 30 млрд. долара с Brookfield Asset Management Inc. с цел да подпомогне финансирането на амбициите си за разширяване на фабриките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още