IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC увеличава приходите си във времена на криза

Секторът за производство на чипове се бори с по-слабото търсене, но тайванската компания не усеща толкова силно удара

11:21 | 07.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) отчете по-високи от очакваното тримесечни приходи, сигнализирайки, че гигантът в производството на чипове печели от увеличаването на пазарния си дял, като се справя със забавянето на индустрията, пише Bloomberg.

Приходите на най-големия поддоставчик на чипове в света са нараснали с 48% до 613 млрд. нови тайвански долара (19,4 млрд. долара) през третото тримесечие според изчисления на Bloomberg. Анализатори прогнозираха средно 603 млрд. нови тайвански долара.

Нарастващите приходи на най-важния поддоставчик на Apple подсказват, че най-големите играчи в индустрията за полупроводници, която достига 550 млрд. долара, могат да избегнат огромния спад, от който се опасяват инвеститорите, подкрепени от устойчивото търсене на част от електрониката, на фона на увеличаването на лихвените проценти и ускоряването на инфлацията. Тази седмица Morgan Stanley прогнозира завръщане към растежа на индустрията за чипове до втората половина на 2023 г.

В последните седмици други производители на чипове предупредиха, че са изправени пред пазарни трудности, тъй като трупат инвентар, а част от поръчките от центрове за данни и клиенти, произвеждащи потребителска електроника, бяха ограничени. Micron Technology и Kioxia Holdings свиват производството си, за да се опитат да балансират предлагането и да предотвратят ценови срив.

 

По-рано днес Samsung Electronics отчете първия спад на печалбата си от 2019 г. Малко преди излизането на резултатите на Samsung американският производител на чипове Advanced Micro Devices също не успя да изпълни средната прогноза за приходите си от продажби за третото тримесечие, които се оказаха с 1 млрд. долара под собствената прогноза на компанията.

Цената на акциите на TSMC спадна с 2,9% в Тайпе днес, а от началото на годината се е свила с 29%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Арм Холдингс не произвежда и не продава интегрални схеми, а лицензира разработките си като интелектуална собственост на фирми, производители на интегрални схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още