IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска да произвежда 25% от смартфоните си в Индия

Технологичният гигант има едва 5% пазарен дял в страната

20:51 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Apple иска да произвежда 25% от всичките си смартфони в Индия, заяви търговският министър на страната, пише CNBC.

Пиюш Гоял, който е министър на търговията и икономиката, нарече Apple „пореден пример за успех“.

„Те [Apple] вече произвеждат 5-7% от нещата си в Индия. Ако не се лъжа, целта им е да увеличат дела до 25% от производството“, коментира Гоял на конференция.

Говорител на Apple е отказал да коментира въпроса.

Миналата година Apple започна да сглобява iPhone 14 в Индия. Това беше първият път, в който базираният в Купертино технологичен гигант произвежда най-новия си модел в Индия толкова близо до пускането му на пазара. Apple произвежда в Индия от 2017 г., но обикновено залага на по-стари модели.

Тайванската компания Foxconn, която е основен поддоставчик на iPhone, произвежда смартфоните в своя завод Sriperumbudur, който се намира в покрайнините на Ченай в Източна Индия.

Анализаторите на JPMorgan през септември писаха, че Apple може да произвежда 25% от всичките си смартфони в Индия до 2025 г.

Apple се стреми да диверсифицира производството си отвъд Китай, където в момента прави по-голямата част от своите смартфони. Нестабилността на Китай обаче излезе на преден план миналата година, след огнището на Covid-19, проблемите с производството и протестите на работниците в най-големия в света завод за iPhone, който се намира в Джънджоу, Китай, и също се управлява от Foxconn.

Миналата година CNBC писа, че Индия проучва възможностите за прехвърляне на част от производството на iPad от Китай на своя територия.

Apple има само 5% дял на индийския пазар на смартфони, но главният изпълнителен директор Тим Кук отдавна смята Индия за потенциална област за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още