IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да започне производство на компютрите си MacBook в Тайланд

Американският концерн продължава да разширява производствения си отпечатък извън Китай на фона на геополитическата несигурност

08:00 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple води преговори с доставчици за производството на MacBook в Тайланд, тъй като компанията продължава да разширява производствения си отпечатък извън Китай на фона на геополитическата несигурност.

Компанията също така произвежда масово своя Apple Watch в Тайланд от повече от година, съобщиха източници на Nikkei Asia, което допълнително подчертава нарастващото значение на страната и на Югоизточна Азия в по-широк план като алтернативна производствена база на Китай.

Доставчиците на Apple, участващи в разговорите, вече имат производствени комплекси в Тайланд за други клиенти и обсъждат евентуално сглобяване и производство на компоненти и модули за MacBook, твърдят източници от трима доставчици, пряко участващи в разговорите с Apple.

„В идеалния случай Apple ни помоли да създадем съоръжения във Виетнам за MacBook, следвайки стъпките на други доставчици на Apple, но ние предложихме алтернативен вариант за изграждане на продукта в нашите заводи в Тайланд, които все още разполагат с огромно пространство, което може да бъде запазено за клиента", заяви пред Nikkei Asia висш мениджър в един от доставчиците. „Тъй като сглобяването на MacBook ще започне първо във Виетнам, бихме могли да поддържаме компонентите и от нашите заводи в Тайланд. ... Това ще отнеме само два-три дни за логистика и митническо оформяне“. 

Ръководител на друг доставчик пояснява, че неговата компания изгражда нови заводи в Тайланд за Apple, а строителството на нов завод за MacBook и други продукти ще бъде завършено тази година. Изпълнителен директор на трети доставчик казва, че компанията е създала пробна производствена линия за MacBook в Тайланд, но компанията търси и парцел във Виетнам като резервен план.

Американският технологичен гигант планира да започне масово производство на MacBook във Виетнам през първата половина на тази година, съобщи по-рано Nikkei Asia, като това е първият случай, в който водещият продукт ще се произвежда извън Китай.

Преместването на производството от Китай е трудно за Apple и нейните доставчици, като се има предвид, че те са прекарали десетилетия в изграждането на огромна верига за доставки в страната. По време на първото си пътуване до Китай от три години насам главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук похвали през миналия месец „симбиотичните отношения" на компанията със страната

Но геополитическото напрежение, което принуди производителя на iPhone да преосмисли веригата си за доставки, не показва признаци на отслабване. Едва през миналата седмица надпартийнагрупа от американски законодатели от специалната комисия на Камарата на представителите за Китайската комунистическа партия се срещна с ръководители на технологични компании, включително Кук и главния изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, за да обсъдят Китай. Доставките на PC на Apple спадат през първото тримесечие. Графика: Bloomberg Доставките на PC на Apple спадат през първото тримесечие. Графика: Bloomberg

През последните години Apple постепенно премести част от производствения си капацитет за AirPods, Apple Watch, iPad и MacBook в Северен Виетнам. Броят на доставчиците на Apple в страната се е увеличил до 25 през 2021 г. от едва 14 през 2018 г., когато търговската война започна да ескалира, става ясно от анализ на Nikkei Asia на официалния списък на доставчиците на компанията.

Този ръст превърна страната от Югоизточна Азия в ключов бенефициент на тенденцията за диверсификация на веригата за доставки. Въпреки това много от доставчиците се сблъскват с недостиг на работна ръка, особено на квалифицирани техници и инженери поради рязкото нарастване на търсенето на такива работници, твърдят няколко източника от индустрията.

„Вече помолихме агенцията за човешки ресурси да наеме работници от Камбоджа и Лаос за нашите заводи в провинция Бак Нин", казва изпълнителен директор, чиято компания е доставчик на Apple във Виетнам. „Разходите за труд също се увеличиха толкова бързо.... Само за няколко години основната заплата, която предлагаме във Виетнам, вече е 80% от тази в завода ни в Шънджън“. 

Тайланд е нов бенефициент и от търговската война между САЩ и Китай, като от 2018 г. насам много доставчици на сървъри, центрове за данни, принтери и автомобили създават заводи в страната. 

Знаем, че някои доставчици обсъждат с Apple изграждането на производствени линии за MacBook в Тайланд, но изглежда, че в момента Apple не е много ентусиазирана от идеята. Виетнам все още е географски по-близо до Китай и има повече споразумения за свободна търговия, отколкото Тайланд.
Еди Хан
старши анализатор в Isaiah Research

Три други източника заявиха пред Nikkei Asia, че Apple произвежда Apple Watch в Тайланд от повече от година. „Това, което разбираме, е, че Apple иска да изгради икономически мащабен производствен капацитет извън Китай. ... От известно време помагаме на компанията да направи продукта", казва високопоставен източник, който е пряко запознат с производството. 

Еди Хан, старши анализатор в Isaiah Research, пояснява, че проблемите с пазара на труда, земята и разходите в Северен Виетнам продължават от известно време и че някои доставчици са започнали да търсят земя в Централен Виетнам.

„Знаем, че някои доставчици обсъждат с Apple изграждането на производствени линии за MacBook в Тайланд, но изглежда, че в момента Apple не е много ентусиазирана от идеята", казва Хан, позовавайки се на свои проверки във веригата за доставки. „Виетнам все още е географски по-близо до Китай и има повече споразумения за свободна търговия, отколкото Тайланд", добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още