IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple работи над първи Macbook със сензорен екран 

В продължение на повече от десетилетие компанията твърдеше, че сензорните екрани не работят добре на лаптопи

08:27 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен концерн Apple Inc. работи по добавянето на сензорни екрани към своите компютри Mac - ход, който ще се противопостави на дългогодишната ортодоксалност на компанията и ще възприеме подход, който съоснователят Стив Джобс веднъж нарече „ергономично ужасен". 

Инженери на Apple активно участват в проекта, което показва, че компанията сериозно обмисля да произвежда за първи път Mac компютри със сензорни екрани. Все пак пускането на пазара не е финализирано и плановете могат да се променят, предава Bloomberg, като се позовава на запознати източници. 

В продължение на повече от десетилетие компанията твърдеше, че сензорните екрани не работят добре на лаптопи и че iPad е по-добър вариант, ако някой иска сензорен интерфейс. Apple също така се притеснява, че Mac-овете със сензорни екрани могат да намалят продажбите на iPad.

Но конкурентите все по-често добавят сензорни екрани към компютрите, което оказва натиск върху Apple да направи същото. Възраждането на Mac през последните години също така направи този бизнес по-печеливш от iPad - а компанията иска да запази компютърната си гама възможно най-привлекателна.  Продажбите на Mac надминават тези на iPad. Графика: Bloomberg Продажбите на Mac надминават тези на iPad. Графика: Bloomberg

Въз основа на настоящите вътрешни обсъждания компанията може да пусне първия си Mac със сензорен екран през 2025 г. като част от по-голямо обновяване на MacBook Pro, твърдят източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като плановете са поверителни.

Представител на базираната в Купертино, Калифорния, компания е отказал коментар. В сряда акциите на Apple поскъпнаха с 2,1% до 133,49 долара. Досега през 2023 г. цената на акциите се е повишила с 2,7%.

Настоящият план предвижда първият MacBook Pro със сензорен екран на Apple да запази традиционния дизайн на лаптопа, включително стандартен тракпад и клавиатура. Но екранът на лаптопа ще поддържа сензорно въвеждане и жестове - точно както iPhone или iPad. С течение на времето Apple може да разшири поддръжката на сензорен екран за повече Mac модели.   

Като част от обновяването на MacBook Pro Apple планира също така да премине към технология с органични светодиоди или OLED. Понастоящем компанията използва LCD дисплеи - дисплеи с течни кристали - в своите Mac компютри, но iPhone и Apple Watch вече разчитат на OLED. Тези екрани предлагат по-добра яркост и цветове и ще се появят и в iPad Pro през първата половина на 2024 г.

Ако плановете за Mac със сензорен екран бъдат продължени, това ще бъде значителен обрат. Покойният Джобс заяви, че идеята потребителите на компютри да се протягат, за да докоснат изправен екран, „не работи". 

„Сензорните повърхности не искат да са вертикални", каза той през 2010 г. „След продължителен период от време ръката ви ще падне“. 

Наследникът на Джобс като главен изпълнителен директор Тим Кук поддържаше тази позиция през последните години. През 2012 г. той заяви, че смесването на таблети и лаптопи от Microsoft Corp. е равносилно на комбинирането на тостер с хладилник.

Но Apple вече промени позицията си в други области. Джобс също така заявяваше, че Apple няма да продава телефони или таблети, а точни тези устройства се превърнаха в ключови бизнеси за компанията.

А конкурентите на Apple в областта на лаптопите, включително Dell Technologies Inc., HP Inc., Microsoft, Lenovo Group Ltd., Samsung Electronics Co. и Acer Inc., продължиха напред със сензорните екрани. Сега Apple е единствената компания сред големите производители на компютри, която не предлага такъв продукт.

Появиха се и външни признаци, че Apple обмисля да промени позицията си. 

През 2018 г. компанията започна да комбинира своите приложения, като прехвърли приложенията за iPad на Mac. През следващата година тя направи същото и за приложенията от външни разработчици. През 2020 г. компанията започна да разрешава на приложенията за iPhone да работят на нейните компютри. Но този преход постави в центъра на вниманието липсата на поддръжка на сензорни устройства в Mac. Използването на приложение, предназначено за iPhone, на Mac може да бъде разочароващо.
Функцията Touch Bar не набра достатъчно популярност сред разработчиците на приложения и обърка потребителите. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Функцията Touch Bar не набра достатъчно популярност сред разработчиците на приложения и обърка потребителите. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Дори и след обрата по отношение на сензорните екрани Apple не работи активно за комбиниране на операционните системи на iPad и Mac, казват запознатите със ситуацията. Първите Mac-и със сензорни екрани вероятно ще използват macOS.

От години някои клиенти на Apple искат сензорни Mac-и и компанията е правила предишни опити да задоволи тези потребители. През 2016 г. тя пусна Touch Bar - виртуална лента върху клавиатурата, която контролира функциите. Функцията беше неуспешна, обърка потребителите и така и не набра достатъчно популярност сред разработчиците на приложения. Apple прекрати използването на функцията през 2021 г. в MacBook Pro от висок клас. 

През октомври тази година Apple вече не звучеше толкова враждебно към идеята за Mac със сензорен екран. Когато бе попитан за такива перспективи по време на конференция, шефът на софтуерното инженерство Крейг Федериги отговори: „Кой знае…“ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още