IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще започне да произвежда собствени екрани през 2024 г.

Компанията се подготвя да пусне на пазара първите потребителски microLED, новите екрани ще се появят първо във високия клас Apple Watch, а по-късно и в iPhone

07:54 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple Inc. планира да започне да използва собствени дисплеи в мобилните си устройства още през 2024 г., за да намали зависимостта си от технологични партньори като Samsung и LG и да използва повече собствени компоненти.

Компанията възнамерява да започне с подмяна на дисплея в най-високия клас часовници Apple Watch до края на следващата година, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Екраните надграждат сегашния стандарт OLED (органичен светодиод) с технология, наречена microLED, а Apple планира в крайна сметка да внедри дисплеите и в други устройства, включително iPhone.

Промените са част от мащабните усилия за замяна на доставките на Apple със свои части - начинание, което ще даде на компанията по-голям контрол върху дизайна и възможностите на нейните продукти. Технологичният гигант се отказа от чиповете на Intel Corp. в своите компютри Mac в полза на собствени разработки и планира да направи същото с ключовите компоненти за безжични комуникации в своите iPhone.

Представител на базираната в Купертино, Калифорния, компания отказва да коментира темата. 

Samsung е най-напредналият производител на дисплеи в света и произвежда собствена версия на microLED за телевизори. Но чрез внедряването на собствени екрани Apple би могла в дългосрочен план да персонализира по-добре своите устройства и да запази по-силен контрол върху веригата си за доставки. 

Преминаването на Apple към собствено производство на екрани е в ход от години. През 2018 г. Bloomberg за пръв път съобщи за плана на компанията да проектира собствени дисплеи, започвайки с Apple Watch. Този ход ще нанесе удар на Samsung Display Co. и LG Display Co. - двамата основни доставчици на екраните на часовника.

Акциите на LG Display се обезцениха с цели 4,1% в сряда, след като Bloomberg съобщи новината. Междувременно акциите на Samsung Electronics Co. отписаха по-голямата част от поскъпването си по време на сутрешната търговия в Сеул.

Проектът на Apple се ръководи от Уей Чен, който ръководи групата за дисплейни технологии на Apple в рамките на отдела за хардуерни технологии на Джони Сруджи. Компанията е започнала да тества microLED дисплеите в актуализирания Apple Watch Ultra, новия си спортен часовник от висок клас.

В сравнение с настоящите Apple Watch дисплеите от следващо поколение са проектирани да предлагат по-ярки и по-наситени цветове и възможност за по-добро виждане под ъгъл. Според хора, които са ги виждали и които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като проектът все още е в тайна, дисплеите правят съдържанието да изглежда така, сякаш е нарисувано върху стъклото.

MicroLED дисплеите ще са първите екрани на Apple, проектирани и разработени изцяло от компанията. Понастоящем компанията се снабдява с екрани от редица производители, включително Japan Display Inc., Sharp Corp. и BOE Technology Group Co., както и от Samsung и LG.

Samsung и LG отказват коментар. Според събрани от Bloomberg данни на Apple се падат 36% от приходите на LG Display. Samsung, която се конкурира с Apple на пазара на смартфони, освен че е доставчик, получава около 6,6% от продажбите си от производителя на iPhone.

Дейността, с кодово име T159, се разгърна около 2018 г., а Apple си беше поставила за цел да започне да преминава към microLED екрани още през 2020 г. Но проектът затъна поради високите разходи и техническите предизвикателства, твърдят източници, участващи в проекта. Първоначално Apple имаше за цел да включи технологията в големи дисплеи, но тези опасения я накараха да направи именно своя часовник - чиито екрани са с размер около 2 инча, първото си мобилно устройство с тези възможности.


Според някои хора, участващи в проекта, целевата дата на Apple за 2024 г. може да се измести до 2025 г. Освен това компанията може просто да предложи ограничени количества от новите устройства, за да започне прехода. 

Въпреки че Apple е проектирала новите дисплеи и е разработила производствения им процес, тя вероятно ще разчита на външен доставчик за масовото производство. Компанията разполага със съоръжение с площ 62 000 кв. м в Санта Клара, Калифорния - на около 15 минути от централата си в Apple Park - където извършва тестово производство на екраните. Подобен изследователски и развоен кампус има и в Тайван. Големия залог на Apple - годишните разходи за развойна дейност. Графика: Bloomberg Големия залог на Apple - годишните разходи за развойна дейност. Графика: Bloomberg

Досега Apple е отделила няколко милиарда долара за тези усилия, които вътрешнофирмено се считат за един от най-критичните проекти на компанията - наред с опитите ѝ да разработи електрически автомобил, очила за смесена реалност и ключови здравни функции за своите часовници. През фискалната 2022 г. компанията е похарчила около 26 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност. 

В краткосрочен план новите дисплеи са най-значимите промени, които предстоят в Apple Watch. Компанията планира да представи нови модели в края на тази година, но те ще бъдат скромни актуализации, фокусирани върху по-бързи чипове и незначителни подобрения на здравните сензори. Apple не е обновявала основния процесор в часовника си от три години.

Компанията е персонализирала и дисплеите за предстоящите си очила, които ще използват технология, подобна на microLED екраните, които ще се появят в Apple Watch. Въпреки че ще минат години, преди Apple да премине към microLED в iPhone, тя планира да въведе OLED технологията в iPad с модела Pro през 2024 г.

Преминаването към microLED е отдавнашен проект за Apple. Усилията започнаха през 2014 г., когато Apple купи стартъпа LuxVue, който е пионер в microLED технологията. Разработката на собствените екрани на Apple се ръководеше от ветерана Лин Юнгс в рамките на отдела за хардуерно инженерство на Apple, но преди две години работата беше прехвърлена в компетенциите на Сруджи, който ръководи групата за персонализирани чипове на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още