IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки добрия отчет акциите на ASML потънаха на борсата

Инвеститорите се опасяват, че отслабващото търсене в индустрията за чипове ще повлияе дългосрочно на компанията

13:14 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

ASML Holding прогнозира по-високи от очакваното приходи от продажби за второто тримесечие на фона на силното търсене на нейните машини за производство на чипове, въпреки че някои от клиентите ѝ се борят с отслабването на индустрията за полупроводници, пише Bloomberg.

Но цената на акциите на компанията се понижи в Амстердам заради опасения, че отслабващото търсене в индустрията за чипове ще има дългосрочен негативен ефект върху резултатите.

Стойността на книжата спадна с 4,9% след излизането на отчета. От началото на годината тя е нараснала с 14 на сто.

Приходите ще достигнат между 6,5 млрд. и 7 млрд. евро през настоящото тримесечие, разкри нидерландската компания. За сравнение средната прогноза на анализаторите е за 6,42 млрд. евро. Най-високо оценената европейска технологична компания каза още, че общото търсене продължава да надхвърля капацитета ѝ за предлагане на ексклузивните ѝ машини тази година.

Нетните приходи от продажби на фирмата за първото тримесечие са достигнали 6,7 млрд. евро, а брутният марж е 50,6%, като и двата показателя надминаха прогнозите. Компаниите за производство на чипове инсталират и ползват хардуера ѝ с бързи темпове, дори докато се адаптират към забавянето на поръчките и натрупването на запази от забавянето на пазара.

„Продължаваме да наблюдаваме смесени сигнали за търсенето от различни сегменти на крайния пазар, докато индустрията работи, за да изведе инвентара до по-здравословни нива“, коментира главният изпълнителен директор Питър Уеник.

Въпреки че ASML може да заложи на големия брой поръчки, които чакат, спадът при някои от клиентите ѝ на пазара на чипове все още не е достигнал дъното, тъй като увеличаващите се лихвени проценти, ускоряващата се инфлация и банковата криза продължават да влошават потребителските настроения.

Но правителствата по света все още се надпреварват за построяването на повече заводи за чипове на тяхна територия, за да предотвратят бъдещи прекъсвания на доставките. САЩ са получили над 200 заявления от компании във връзка с програмата за 39 млрд. долара за стимулиране на производството на полупроводници. От своя страна, Япония, Индия и Европейският съюз също предлагат финансови стимули за привличане на инвестиции от големи производители на чипове.

Китай е генерирал около 8% от приходите от продажби на ASML за първото тримесечие и е свързан с около 20% от натрупаните поръчки, обяви компанията. Гигантът очаква значително увеличение на приходите от Китай тази година, въпреки че част от продажбите могат да бъдат засегнати от нидерландските мерки за контрол на износа.

Очаква се рестрикциите да попречат на продажбата на три машини за дълбока ултравиолетова литография, твърдят източници, запознати с въпроса. На ASML вече ѝ е забранено да продава най-модерните си технологии на китайски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още