IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина за нов завод за чипове във Франция

Той ще бъде изграден от STMicroelectronics и GlobalFoundries

22:30 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Произвоителитена чипове STMicroelectronics и GlobalFoundries си осигуриха одобрение от Европейския съюз за изграждането на завод за чипове във Франция с подкрепа от държавата, предава Ройтерс.

Компаниите обявиха плана си през юли миналата година. Според него новият завод ще бъде разположен в близост до настоящата фабрика на STM във Франция, а целта е да достигне пълен капацитет до 2026 г. Планира се на място да се произвеждат по 620 хил. чипа годишно, с размер от 18 нанометра.

„Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за ST и GF, за да подкрепят инвестициите в проекта, който е с обща стойност 7,4 млрд. евро“, гласи изявление на Европейската комисия.

ЕК, която действа като орган, следящ за конкуренцията в блока, заяви, че компаниите са се съгласили да удовлетворят приоритетните поръчки на ЕС при недостиг на доставки.

Съединените щати и Европейският съюз предлагат милиарди държавни субсидии за създаването на заводи за чипове на тяхна територия. По този начин те се опитват да намалят своята зависимост от азиатски доставчици.

Европейският съюз иска да удвои пазарния си дял до 20% до 2030 г., съгласно Закона за чиповете, който получи одобрение по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още