IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важен Европейският закон за чиповете?

Европейският съюз иска да стане по-независим, когато става дума за ключови технологии и компоненти

22:13 | 19.04.23 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Европейският съюз прие забележителен план, чрез който да подкрепи индустрията си за полупроводници. Инициативата, наречена Европейски закон за чиповете, се стреми да помогне на блока да се конкурира със САЩ и Азия в сферата на технологиите и да осигури контрол върху ключова част от технологиите, които стоят зад електрониката, пише CNBC.

Европейският парламент и 27-те държави членки постигнаха споразумение за законодателството във вторник. В изявлението си те посочват, че новите правила имат за цел да удвоят пазарния дял на ЕС на световния пазар на полупроводници, така че от 10% в момента, той да достигне 20% до 2030 г.

„Това споразумение е от изключително значение за зеления и цифровия преход, като същевременно осигурява устойчивост на ЕС при турбулентни времена“, коментира шведският министър на енергетиката Еба Буш. „Новите правила представляват истинска революцуя за Европа в ключовия сектор на полупроводниците“.

Какво влиза в Европейския закон за чиповете?

Европейският закон за чиповете е огромен пакет от публични и частни инвестиции на стойност 43 млрд. евро, който цели да подсигури веригите за доставки, да предотврати недостига на полупроводници в бъдеще и да насърчи инвестициите в индустрията.

Законът за чиповете има три основни цели:

  • Изграждане на широкомащабен капацитет и иновации;
  • Гарантиране, че Европейският съюз си е самодостатъчен;
  • Подготовка на ЕС за потенциални бъдещи кризи с доставките.

Съгласно закона, ЕС ще инвестира 6,2 млрд. евро за насърчаване индустриализацията на иновативни технологии, създаване на центрове за развитие на умения и гарантиране достъпа до финансиране, обяви Европейската комисия.

Освен това ще стимулира инвестициите в производствени съоръжения и ще осигури рамка за интегриране на производства и отваряне на фабрики в ЕС, за да има сигурност на доставките.

Страните членки също така ще координират процеса, за да следят доставките и да могат да прогнозират потенциален недостиг, допълва Европейската комисия. От първото обявяване на плана миналата година ЕС вече е привлякъл между 90 млрд. и 100 млрд. евро публични и частни ангажименти за индустриално внедряване.

Защо това е важно?

Чиповете всъщност са мозъците на електрониката. Те се използват във всичко – от смартфони до игрови конзоли, но също така и в продукти, в които не бихте очаквали, като хладилници и автомобили.

Последна актуализация: 22:14 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още