IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската забрана към Micron възражда търговското напрежение със САЩ

Азиатските конкуренти на гиганта записаха ръст на борсата

16:04 | 22.05.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Ходът на Пекин да забрани на американската фирма Micron Technology да продава чипове с памет на ключови местни индустрии засили напрежението в рамките на продължаващия търговски спор с Вашингтон и доведе до ръст на цената на акциите на компаниите, които биха могли да се възползват от този ход, предава Ройтерс.

Китайският регулатор на киберпространството в неделя заяви, че Micron, най-големият американски производител на чипове с памет, не е издържал проверката на мрежовата сигурност, ето защо службата блокира операторите на ключова инфраструктура да купуват компоненти от него.

Регулаторът не разкрива какви рискове е открил и какви продукти на компанията ще бъдат засегнати.

Анализатори посочват, че очакват ограничено пряко въздействие върху Micron, тъй като повечето от ключовите ѝ клиенти в Китай са играчи на пазара на потребителска електроника. И все пак анализаторите предупреждават, че ходът може да накара някои компании да премахнат продуктите на Micron от веригите си на доставки заради политическия риск.

Цената на акциите на Micron се понижи с 5,5% преди началото на борсовия ден, а други американски производители на чипове със силна експозиция към Китай, като Qualcomm, Intel и Broadcom, записаха близо 1% спад на борсата.

Вашингтон се противопостави на решението на Пекин, но също така помогна на акциите на конкурентите на Micron в Китай и Южна Корея, които се смятат за облагодетелствани, тъй като фирмите от континента търсят продукти за памет от други източници.

„Твърдо се противопоставяме на ограниченията, които нямат фактическо основание“, каза говорител на Министерството на търговията на САЩ.

„Този ход, заедно със скорошните действия и таргетирането на други американски фирми, е в противоречие с твърденията (на Китай), че отваря пазарите си и се ангажира с прозрачна регулаторна рамка“, допълва той.

През последните месеци напрежението между Вашингтон и Пекин нарасна след нахлуване и посещения на китайските власти в офисите на американската фирма за корпоративен анализ Mintz Group и консултантската компания за управление Bain.

В неделя Micron заяви, че е получила анализа на регулатора и че очаква „с нетърпение да продължи да участва в дискусиите с китайските власти“.

Компанията е първият американски производител на чипове, към който Пекин се прицелва след серия от експортни мерки, наложени от Вашингтон спрямо определени американски компоненти и оборудване за производство на чипове. САЩ забраняват такива компоненти и машини да бъдат ползвани за развитие на китайските военни способности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още