IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на ASML растат, докато компанията се отърсва от слабото търсене

Спадът в индустрията за полупроводници може да е към своя край

13:00 | 19.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поръчките на ASML Holding са нараснали през второто тримесечие след ръст на търсенето на машините ѝ за производство на чипове, сигнализирайки оптимизъм, че спадът в индустрията за полупроводници може да е към своя край, пише Bloomberg.

Най-високо оценената технологична компания в Европа отчете резервирани поръчки за 4,5 млрд. евро за периода от април до юни. Това е с 20% повече спрямо предходното тримесечие и надмина средната прогноза на анализаторите за 3,98 млрд. евро по данни на Bloomberg.

Компанията повиши прогнозата си за цялата година и вече очаква нетните ѝ приходи от продажби за 2023 г. да нараснат с до 30%, обяви главният изпълнителен директор Питър Уенинк.

ASML, която е водещият производител на литографско оборудване, необходимо за правеното на чипове за най-модерните смартфони и компютри, твърди, че търсенето все още е по-високо от предлагането на нейните машини за дълбока ултравиолетова и DUV литография.

Въпреки че ASML има неизпълнени поръчки за около 38 млрд. евро, индустрията за полупроводници се забави, тъй като опасенията от инфлация и рецесия миналата година предизвикаха бързо свиване на потребителските и бизнес разходите, което засегна продажбите на електроника в световен мащаб.

По-рано този месец Samsung Electronics отчете най-лошия спад на тримесечните си приходи от поне 2009 г. насам.

Миналата седмица ASML каза, че планира да забави процеса на наемане на кадри тази година предвид спада в индустрията за чипове, след като през 2022 г. нае 10 хил. служители.

Приходите от продажби на ASML нараснаха за пето поредно тримесечие. Графика: Bloomberg Приходите от продажби на ASML нараснаха за пето поредно тримесечие. Графика: Bloomberg

Приходите на гиганта са напът да достигнат 6,5 млрд. до 7 млрд. долара през третото тримесечие в сравнение с 6,9 млрд. евро през предходния отчетен период, обяви нидерландската компания. За сравнение, средната прогноза на анализаторите е за 6,51 млрд. долара, показва проучване на Bloomberg.

ASML е засегната от опитите на САЩ да ограничат износа на модерни технологии за Китай, който е третият ѝ по големина пазар. Натискът от страна на администрацията на президента Джо Байдън накара нидерландското правителство през юни да обяви планове да забрани на ASML да изпраща част от машините си в Китай без специален лиценз за това.

ASML също така има забрана да продава най-сложната си EUV технология на китайски компании. Според Уенинк обаче продажбите в Китай все пак остават стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още