IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отдава прегряването на iPhone на софтуер и на външни приложения

Instagram е една от услугите, които са създавали проблеми

13:10 | 01.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Apple обяви, че това, че новите ѝ модели iPhone прегряват, се дължи на грешки, свързани със софтуера и приложенията, както и че скоро ще коригира този проблем, пише Bloomberg.

Компанията заяви, че устройството може да се загрее повече в първите няколко дни на ползване, тъй като работи извънредно, за да се настрои и да възстанови данните на потребителя, поради грешка в най-новия софтуер iOS 17 и заради някои приложения на трети страни, които претоварват системата.

„Устройството може да се усеща по-топло през първите няколко дни след настройването му поради повишена фонова активност“, посочи Apple в изявление. „Също така открихме грешка в iOS 17, която засяга някои потребители и тя ще бъде адресирана в софтуерна актуализация.“

Apple коментира пред Bloomberg, че работи с разработчиците на въпросните приложения, които карат iPhone да прегрява, както и че е в процес на пускане на корекциите. Говорител на гиганта посочва, че Instagram на Meta Platforms, приложението на Uber Technologies, както и играта Asphalt 9, са довели до по-голямото загряване на устройството от нормалното. Instagram вече се е справила с проблема в приложението си на 27 септември, обяви Apple.

Най-новите устройства от висок клас на технологичния гигант имат титанова рамка (първата такава за iPhone), както и чип A17 Pro с подобрен графичен компонент за по-добро изживяване при гейминг. Някои изследователи казаха, че тези хардуерни промени може да са допринесли за проблема.

Apple обаче отрече проблемът да е свързан с хардуера на iPhone 15 Pro, посочвайки, че новият дизайн води до по-добро охлаждане в сравнение с предишните устройства от неръждаема стомана. Освен това твърди, че задаващите се корекции в софтуера няма да включват забавяне на процесора на най-новите модели.

По думите на Apple не става дума за проблем с безопасността и той няма да повлияе на работата на iPhone в дългосрочен план. Американската компания допълва, че USB-C зареждането – новият стандарт, включен в най-новите модели – също не е причина за проблема. Използването на голям адаптер за зареждане – тези, които предлагат скорости от над 20 вата – може да накара iPhone да се усеща по-горещ от обикновено.

Стотици потребители се оплакаха в социалните мрежи и на поддръжката на Apple, че новите им iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max могат да са необичайно горещи на допир. Някои потребители дори публикуваха снимки с показания на термометъра на техния iPhone, показващи резултати над 38 градуса по Целзий.

Apple не казва кога ще стане налична софтуерната актуализация на iOS 17. Миналата седмица компанията пусна бета версия на iOS 17.1 за разработчици на приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
мрънмрън
преди 6 месеца
По принцип 38 не е толкова много за телефон, почти всички телефони с малко изключения, нямат активно охлаждане. По-важното е какво се прави на тоя телефон. Ако само си проверяваш сметката, не би трябвало да стига толкова, но ако си играеш на него, не знам какво очакват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
nikiangel
преди 6 месеца
Идва зима, телефон и грейка в едно. Кое не ви харесва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още