IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожар в завода на поддоставчик на Apple временно спря производството на iPhone

Инцидентът е станал в една от фабриките на Pegatron, където се сглобяват известните смартфони на технологичния гигант

19:02 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Pegatron, която е поддоставчик на Apple, временно е спряла процеса по сглобяване на известните смартфони на компанията в завода си в Южна Индия след избухването на пожар в неделя вечерта, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Тайванската фирма е отменила всички смени за днешния ден във фабриката си в Ченай и тепърва ще информира работниците дали съоръжението ще заработи отново във вторник, допълват двама от източниците.

Pegatron коментира пред Ройтерс, че е имало инцидент в завода, но в момента всичко е под контрол. Случилото се „няма значително финансово или оперативно въздействие“ за компанията, допълва тя. 

Въпреки че звеното има производствен капацитет от около 26 хил. броя iPhone на ден, то сглобява между 8000 и 12 хил. бройки от новите модели дневно през последните месеци, посочва източник от индустрията.

Pegatron отказва да дава прогнози за производството. Apple пък не е отговорила на запитването за коментар.

Представител на местните власти за реакция при извънредни ситуации твърди, че е трябвало да бъдат извикани множество пожарни коли от различни станции, за да потушат огъня, а последното е отнело близо пет часа.

„Няма наранявания, няма жертви, нито щети върху други активи. Причината за инцидента в момента се разследва от съответния орган“, обяви Pegatron.

Полицейски служител коментира пред Ройтерс, че е в ход разследване, провеждано заедно с пожарната, като описва инцидента като незначителен.

Късно в понеделник местни медии съобщиха, че пожарът е довел до черен дим, покриващ близкия район, а кадри, показват как охранители се опитват да разпръснат тълпата, която се е събрала близо до входа на фабриката.

Pegatron отговаря за 10% от производството на iPhone в Индия, твърди компанията за пазарни проучвания Counterpoint. Тя прогнозира, че Apple ще продаде повече от 9 млн. броя iPhone в Индия тази година.

Apple залага силно на индийския пазар откакто започна да сглобява iPhone в страната през 2017 г. чрез партньорството си с Wistron, а по-късно и с Foxconn, докато индийското правителство настоява за местно производство на устройствата.

Pegatron, която започна да сглобява iPhone в Индия през септември миналата година, води и преговори за отварянето на второ съоръжение за Apple в страната, като идеята е то да бъде близо до настоящото.

Инцидентът е поредният проблем, който засяга поддоставчиците на Apple в Индия. През 2021 г. производството в завода на Foxconn беше засегнато от хранително отравяне на служители, докато фабриката на Wistron в Индия се сблъска с безредици от страна на работниците заради неплатени възнаграждения. През февруари пък избухна пожар в звеното на Foxlink за кабели за зареждане на iPhone, което беше принудено да спре работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още