IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на властите в САЩ се съмнява в практиките на Neuralink

Той се е обърнал към FDA с писмо, изразяващо опасенията му

13:41 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представител на американските власти, занимаващ се със здравна политика, е отправил запитване към Администрацията по храните и лекарствата (FDA) защо не е проверила Neuralink на Илон Мъск, преди да позволи на компанията за мозъчни импланти да тества устройството върху хора, предава Ройтерс.

Миналия месец информационната агенция съобщи, че инспекторите на FDA са открили проблеми с воденето на записи и контрола на качеството на експериментите с животни на Neuralink миналия юни, по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил зелена светлина да прави тестове на мозъчни импланти при хора.

Neuralink, която първо тества устройствата си на маймуни и други животни, сега прави изпитвания и върху хора. Компанията произвежда мозъчни чипове, които позволяват на парализирани пациенти да контролират компютър, използвайки единствено мислите си.

В писмо до FDA представителят на демократите Ърл Блуменауер посочва, че е притеснен, че агенцията е игнорирала "обезпокоителните доказателства" за нарушения при тестване на животни, които са повдигнати поне от 2019 г.

Блуменауер цитира и статии от Ройтерс от края на 2022 г., които описват оплакванията на служители относно експериментите при животни заради натоварения график, причинили ненужни страдания и смъртни случаи. Служителите също така са притеснени, че качеството на данните ще бъде компрометирано. Блуменауер иска от FDA да обясни как съгласува докладите за подобни пропуски с решението да разреши изпитванията върху хора.

"Това предполагаемо неуспешно спазване на стандартните оперативни процедури потенциално е застрашило хуманното отношение към животните и е компрометирало събирането на данни за изпитвания върху хора", пише Блуменауер.

В отговор на запитванията на Ройтерс относно писмото FDA посочва, че ще отговори директно на Блуменауер. Агенцията също така споделя, че рутинно извършва проверки след одобрение на изпитването върху хора. Когато е инспектирала Neuralink, FDA не е открила нарушения, които биха попречили на безопасността на изпитването.

Neuralink не е отговорила на записването за коментар по въпроса.

През последните години няколко компании за устройства започнаха да тестват такива мозъчни импланти при хора, включително Synchron и Blackrock Neurotech, които демонстрираха способността на пациентите да контролират определени действия с мислите си.

Миналата седмица в стрийминг на живо в социалната мрежа X на Илон Мъск Neuralink показа мак първият пациент с имплантиран чип успява да играе шах онлайн, използвайки само мислите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още