IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Neuralink на Илон Мъск премести регистрацията си в Невада

Напоследък Мъск претърпя значителни правни неуспехи в щата Делауеър, откъдето премести компанията

10:23 | 10.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск Neuralink премести регистрацията си от Делауеър в Невада, предприемайки стъпки да скъса отношения с щата, където Мъск претърпя значителни правни неуспехи – един по заплащането си и друг, свързан с придобиването на Twitter, съобщава Bloomberg.

Смяната е била завършена в четвъртък, посочва кабинетът на щатския секретар на Невада, както и съобщение, изпратено до акционерите в компанията. Миналата седмица съдия от Делауеър отмени пакета от заплащане на Мъск от Tesla в размер на 55 млрд. долара. В публикация в социалната мрежа Х Мъск посъветва основателите на компании да не ги регистрират в щата.

Съобщението, изпратено до акционерите, което е било видяно от Bloomberg, ги информира, че техните акции в корпорацията в Делауеър сега ще бъдат пререгистрирани в корпорацията в Невада.

Миналата седмица Мъск написа в X, че Neuralink е поставил имплант в мозъка на човек за първи път. Технологията на стартъпа има за цел да помогне на хора с травматични наранявания да работят с компютри, използвайки само мислите си. В крайна сметка Мъск каза, че устройството на Neuralink ще даде на хората „контрол върху вашия телефон или компютър и чрез тях почти всяко устройство, само чрез мислене“.

Neuralink не е първият бизнес, който Мъск мести извън Делауеър и може да не е последният.

Преди това Мъск премести регистрацията на X от Делауеър в Невада, когато преименува компанията от Twitter. Корпоративните закони на Невада предлагат повече защити за ръководителите срещу искове на инвеститори.

Tesla, чиято централа е в Остин, беше регистрирана в Делауеър през 2003 г. Миналата седмица Мъск обеща да се опита да премести регистрацията на Tesla от Делауеър в Тексас, но такъв ход ще изисква гласуване на акционерите.

Мъск има дълга история на съдебни спорове в Делауеър. Щатът е корпоративен дом на повече от 70% от компаниите от Fortune 500 и съдиите от търговския съд са признати за експерти по бизнес право, които могат да разглеждат дела бързо. Повечето нашумели спорове за сливания и придобивания се разглеждат в щата по дела без съдебни заседатели. Дори чуждестранни компании идват в Делауеър, за да решават корпоративни спорове.

Преди две години съдия от Делауеър отхвърли иск на инвеститор, оспорващ придобиването от Мъск на стойност 2,6 млрд. долара на доставчика на възобновяема енергия SolarCity, установявайки, че милиардерът предприемач не е принудил неправомерно колегите си директори да приемат изкупуване на SolarCity на надценена цена.

По-късно през 2022 г. Мъск нямаше толкова голям късмет, когато се опита да се откаже от офертата си за закупуване на платформата за социални медии, известна някога като Twitter. Той многократно получаваше неуспехи в досъдебните решения от съдия Кейтлийн Маккормик – същата, която по-късно спря плана за заплащането му от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още