IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Hynix планира да вложи 4 млрд. долара за първия си завод за чипове в САЩ

Компанията се готви да започне масово производство през втората половина на 2028 г.

22:00 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SK Hynix Inc. планира да похарчи 3,87 млрд. долара за изграждане на усъвършенстван завод за производство на чипове и изследователски център за продукти с изкуствен интелект (ИИ) в Индиана, отбелязвайки победа за администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която се стреми да увеличи производството на полупроводници на американска земя, пише Bloomberg.

Тайванският производител на чипове с памет, втори в света по големина на пазарния дял, заяви, че ще построи първото си съоръжение в САЩ в град Уест Лафайет, като планира да започне масово производство през втората половина на 2028 г. Заводът ще се съсредоточи върху производствена линия за следващо поколение чипове с памет, важни компоненти на графичните процесори, които обучават ИИ системи.

SK Hynix се превърна в ключов играч в бума на разработката на ИИ оборудване като водещ дизайнер и производител на така наречените HBM чипове, които работят в тандем с процесорите на Nvidia Corp. Решението е обявено около две години след като компанията представи плановете си да инвестира в САЩ.

Проектът на SK Hynix бележи значителна стъпка напред за амбициите на САЩ за добавяне на нов капацитет за производство на усъвършенствани чипове. САЩ държат само 3% от световния капацитет, което означава, че фирмите, произвеждащи чипове в Америка, често все още трябва да се снабдяват с части от Азия, за да бъдат сглобени за употреба.

Чипсът се превърна в бойно поле между Вашингтон и Пекин, като САЩ харчат десетки милиарди долари, за да се откажат от азиатските доставчици. Американските власти внедриха огромни финансови стимули, за да накарат глобалните производители на чипове да добавят капацитет на тяхна земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още