IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASML не успя да изпълни прогнозата за приходите си

Компанията все пак надмина очакванията за печалбата

10:20 | 17.04.24 г.
Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Създателят на машини за производство на чипове ASML заяви, че печалбата му за първото тримесечие е надминала очакванията, докато приходите от продажби не са успели да изпълнят прогнозите. Същевременно компанията се придържа към годишната си прогноза, пише CNBC.

Нетните приходи от продажби са се понижили с 21,6% на годишна база, a нетната печалба е спаднала с 37,4%.

„Прогнозата ни за цялата 2024 г. е непроменена, като очакваме втората половина на годината да бъде по-силна от първото полугодие в съответствие с продължаващото възстановяване на индустрията от спада“, коментира главният изпълнителен директор на ASML Питър Уеник.

„Виждаме 2024 г. като преходна година, с продължаващи инвестиции в увеличаване на капацитета и технологиите“, казва още той.

Нетните резервации на машините на ASML са достигнали 3,6 млрд. евро през първото тримесечие. Това е с 4% по-малко на годишна база, но е с близо две трети по-слабо от предходното тримесечие.

ASML е една от най-важните компании на пазара на полупроводници в света. Тя прави инструменти, които са необходими за производството на най-модерните чипове в света.

Миналата година по-слабото търсене на потребителска електроника, като смартфони и лаптопи, засегна компаниите за чипове, които правят компоненти за тези устройства.

Въпреки това някои фирми, като производителя на чипове с памет Samsung, се радват на възстановяване на търсенето.

ASML по-рано каза, че очаква нетните ѝ приходи за 2024 г. да са същите като тези за 2023 г. Сега компанията запази тази прогноза. За 2023 г. компанията отчете нетни приходи от продажби от 27,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още