IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия се насочва към съобразяване с изискванията на САЩ за китайския износ

Макар че правителството на Рюте не е готово да вземе общо решение, публичните му изявления показват в каква посока поема

10:21 | 08.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изискванията на Съединените щати гигантът в производството на машини за чипове ASML да спре да обслужва част от оборудването, което е продал на китайски клиенти, са дипломатическо и бизнес главоболие за нидерландското правителство. Въпреки това има признаци, че то ще продължи да се съгласява с Вашингтон за експортните ограничения, предава Ройтерс.

Въпреки че правителството на премиера Марк Рюте не е склонно да вземе общо решение, неговите публични изявления и интересите на националната сигурност предполагат, че то постепенно ще одобри китайските искания за поддръжката в бъдеще и да побърза да я откаже.

Това би било пречка пред опитите на Китай да изгради вътрешната си индустрия за чипове, тъй като оборудването на ASML е почти невъзможно да се замени и ще се повреди с времето, ако не се поддържа.

Но това също така може да усложни усилията на правителството на Рюте да попречи на ASML Holdings – най-голямата нидерландска компания, да премести операции в чужбина.

Един нововъзникващ фактор са приоритетите на нидерландската сигурност, особено подкрепата за Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Рюте, който се очаква да стане следващият генерален секретар на НАТО, обсъди ASML с китайския президент Си Дзинпин, когато двамата се срещнаха в Пекин миналата седмица. След това заяви, че подкрепата на Китай за Русия е сериозен проблем в момент, в който Нидерландия въоръжава Украйна с F-16.

„Изключително важно е Китай да разбере, че всяка победа на Русия (в Украйна) би представлявала непосредствена заплаха“ както за Нидерландия, така и за Европа, коментира Рюте.

Той отказва да отговори директно дали неговото правителство ще откаже лицензи на китайски клиенти на ASML.

Си заяви пред китайските държавни медии, че е предупредил Рюте да  „не прекъсва връзките" с Китай.

Отправна точка

Въпреки че Пекин твърди, че е неутрален по отношение на украинския конфликт, Си има стратегически съюз с руския президент Владимир Путин.

Нидерландия държи Русия отговорна за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна, при който загинаха 198 нидерландски граждани. В страната също така се намира базираният в Хага Международен наказателен съд, който издаде заповед за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления.

Рюте призова Китай да направи повече, за да попречи на Русия да получи „стоки с двойна употреба“, както за цивилни, така и за военни цели, като машините на ASML и чиповете, които тези машини произвеждат.

Въпреки че коментарите му не се превръщат в политика на предполагаем отказ за китайски клиенти, търсещи оборудване от ASML, което попада под правилата за лицензиране, както прави политиката на САЩ, те показват вероятна отправна точка за нидерландското правителство.

ASML отказва да коментира. По-рано компанията заяви, че отговаря на всички разпоредби за износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Китай вече е "клонирал" тези машини. Въпросът е, кога ще започне да ги произвежда масово, и продава на половин (или 1/3) цена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още