IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASML: Геполитическото напрежение и новите експортни рестрикции остават риск за нас

Компанията трябва да се съобразява с правилата, наложени от САЩ и Нидерландия

20:00 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ASML, най-големият доставчик на оборудване за производство на чипове, обяви, че геополитическото напрежение и потенциалното разширяване на водената от САЩ кампания за ограничаване на износа за Китай остават рискове за бизнеса, предава Ройтерс.

В годишния си отчет нидерландската компания изтъква нарастващия списък с ограничения, наложени от САЩ, повечето от които с подкрепата на правителството на Нидерландия.

Те включват нидерландски лицензионни изисквания за повечето модерни продуктови линии на ASML, както и едностранния ход на САЩ от октомври 2023 г. за ограничаване на износа на по-старо оборудване до неуточнени китайски заводи.

„Списъкът на китайски субекти, засегнати от ограниченията за контрол на износа, се увеличи от 2022 г. насам“, пише компанията. „Списъкът с ограничени клиенти и обхватът на ограниченията подлежат на промяна“.

През януари компанията каза, че очаква експортните рестрикции на САЩ и Нидерландия да намалят приходите ѝ от продажби в Китай от продуктовите ѝ линии в средния клас (DUV) с 10-15%, след като достигнаха рекордни нива през 2023 г.

След водената от САЩ кампания за забавяне на технологичния и военния напредък на Пекин, ASML трябваше да се съобрази с ограниченията, които не ѝ позволяват да продава най-модерната си линия EUV инструменти в Китай от 2019 г.

От своя страна, китайското правителство субсидира местното производство на чипове в опит да намали зависимостта на страната от други държави, тъй като тя е огромен вносител на полупроводници.

ASML доминира на пазара на литографски системи – машини, използвани за създаването на чипове.

През 2023 г., докато много производители забавяха поръчките си, на фона на спада в индустрията, Китай изпревари Южна Корея и се превърна във втория по големина пазар на ASML, носейки 26,3% от продажбите ѝ. Тайван остана на челното място с 29,3%.

ASML допълва, че списъкът ѝ с конкуренти се разраства отвъд традиционното съперничество с Canon и Nikon, що се каса е до основния ѝ бизнес, и Applied Materials и KLA в нелитографските предложения.

„Също така сме изправени пред конкуренция от нови играчи със значителни финансови ресурси, както и от конкуренти, водени от амбицията за самодостатъчност в геополитическия контекст“, посочва ASML.

Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) е най-известният китайски производител на литографски машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още