IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Dell се срива със 79 на сто

Приходите остават почти без промяна, но покачването на разходите за администрация и дистрибуция повлия на резултата

09:22 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изстрадалият американски производител на компютри Dell трябва да се справи с високите си разходи. Докато през първото фискално тримесечие концернът е в състояние да поддържа продажбите си почти без промяна, то печалбата се срина заради рязко покачване на разходите за администрация и дистрибуция, както и заради високи инвестиции в нови разработки, предаде DPA.

Dell e спечелил през трите месеца до началото на май едва 130 милиона долара (100  милиона евро), както съобщи в четвъртък в централата си в Раунд Рок, Тексас, компанията. Това е спад от 79 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от продажбите са по-ниски със скромните 2% до 14,1 млрд. долара. С това компанията надмина очакванията на анализаторите за приходи от 13,50 милиарда долара.

Dell отказа да направи прогноза за своите резултати за второто тримесечие, тъй като третият по големина в света производител на персонални компютри е в процедура по поглъщане. Освен това компанията изтегли с пет дни публикуването на корпоративните си резултати. 

Продължаващото силно търсене от страна на корпоративните клиенти почти компенсира резкия спад в продажбите на настолни компютри и лаптопи на физически лица. Потребителите продължават да преминават на рояци към таблетите или се задоволяват със смартфони за проверяване на електронната си поща и сърфиране в интернет.

Докато гиганти в електрониката, като Apple и Samsung, успяват да направят милиарди долари с тази тенденция, класическите производители на персонални компютри, като лидерът на пазара Hewlett-Packard, Fujitsu или Dell просто проспаха тренда.

Основателят на компанията Майкъл Дел иска да адаптира компанията си по модела на IBM към по-доходоносните бизнес услуги. Той иска да изкупи компанията, която основава през 1984 г., с подкрепата на инвеститорите, и да я свали от фондовия пазар. Така, без да се съобразява с мнението на другите акционери, той би могъл да ускори продължаващата реконструкция. Сделката се оценява на 24,4 млрд. долара.

Но големите акционери Southeastern Asset Management и милиардерът Карл Айкън торпилираха намерението на Дел с контраоферта. Те искат да оставят Dell на борсата и да предложат на акционерите висок специален дивидент. През първото тримесечие различни хедж фондове са купили 30 милиона акции от Dell. Така че вероятно с това може да се окаже допълнителен натиск върху основателя на компанията, за да увеличи той офертата си за групата.

Основателят на дружеството, заедно със съюзниците си, контролират около 16 на сто от акциите. Срещу него са Southeastern и Айкън, които заедно държат около 13 на сто. Тъй като нито една от страните няма абсолютно мнозинство в подкрепа на плановете си, те трябва да разчитат на съюзници сред останалите акционери.

До каква степен последните финансови резултати ще променят съотношението на силите, остава неясно. В следборсовата търговия акцията почти не отчете промяна на курса си.

Коментар вижте и във видето!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още