IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Dell обещава тлъста плячка за консултантите

Такси на обща стойност повече от 400 млн. долара биха могли да изкушат всеки да се включи в борбата

13:11 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Битката за Dell обещава тлъста плячка за консултантите

В битката за милиардното поглъщане на Dell за Wall Street става въпрос за много повече, отколкото само за известност и слава.

Продажбата на американската компютърна компания за около 24 млрд. долара обещава богата плячка за банките. Затова и в момента някои от най-големите представители на гилдията се борят да предоставят консултантски услуги и финансиране за тази мегасделка. Такси на обща стойност повече от 400 млн. долара биха могли да изкушат всеки да се включи в борбата, пише Wall Street Journal, позовавайки се за на запознати със случващото се източници.

От най-малко три години не е имало подобна сделка по придобиване, която да е предоставяла перспектива за подобни такси. Специалисти по сливане и придобиване, които се бият за консултантските услуги, могат да поемат въздишка на облекчение, защото от началото на финансовата криза подобни възможности за рядкост, а бизнесът им е расте с твърде бавни темпове.

"Хора, които от години почти са умирали от глад на самотен остров, сега си облизват устните от нетърпение", казва Майк Мадън, ветеран в бизнеса със сделките и съосновател на фонда за дялово инвестиране BlackEagle Partners. „Това е фестивал на радостта от таксите". 

Ако сделката за Dell бъде доведена до успешен край, това ще е най-големият пул от такси от 2010 г. насам. А що се отнася до ливъридж изкупувания, то това би била най-тлъстата такса за консултантите и финансиращите компании от 2007 г. насам, показват данни на Thomson Reuters. Тогава бе продадена базираната в  Тексас енергийна компания TXU за 32 млрд. долара. По-голямата част от парите за финансиране на подобна сделка ще дойдат именно от банките.

Сумата при сделката с Dell е дори по-висока, отколкото при много други сделки, тъй като Dell е доста ухажван от три страни едновременно. За компютърния гигант спорят от една страна група около основателя на компанията Майкъл Дел и специалиста по поглъщане Silver Lake Partners, от друга страна стои консорциум, начело на който е фондът за дялови инвестиции Blackstone Group, а от трета страна – основният инвеститор Карл Айкан.

Банките, които подпомагат спорещите страни за възможната сделка, при всички положения ще получат бонус. Много по-голяма сума обаче те ще прилапат, ако предложението им се приеме на практика.  Обикновено финансирането на придобиванията на Уолстрийт работи на принципа, че победителят прибра всичко. И така само онези банки ще си осигурят доходоносната плячка от таксите за финансиране, които в крайна сметка консултират спечелелия наддаването купувача.

За голямата награда се надпреварват почти всички на Уолстрийт. Всеки иска да участва – без значение как. Morgan Stanley например е една от малкото големи банки, която не успя да участва в разпределението на главните роли в проекта на Silver Lake.

Американската инвестиционна банка заяви, че заедно с Deutsche Bank и UBS може да влезе във финансирането на сделката като актьор с поддържаща роля. Но тогава грандът получи по-добра оферта - Blackstone нае Morgan Stanley като съветник и като водещ финансист за контра офертата си.

Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още