IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне три оферти са подадени за Dell

След предложението на основателя Майкъл Дел контраоферти са подали Blackstone и Карл Айкън

10:06 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поне три оферти са подадени за Dell

Поне три инвеститорски групи спорят за изпадналия в затруднено положение американски производител на компютри Dell.

Финансовият инвеститор Blackstone е подал индикативна, необвързваща офертата за придобиване, е заявил запознат с въпроса източник пред Ройтерс. В допълнение Wall Street Journal съобщи, че американският милиардер и инвеститор Карл Айкън също е подал подобна оферта.

Третият по големина в света компютърен производител вече има оферта за придобиване от консорциум на основателя Майкъл Дел и инвестиционната компания Silver Lake за 24,4 млрд. долара и в момента търси алтернативи.

Майкъл Дел и Silver Lake искат да предложат с подкрепата на Microsoft по 13,65 долара за акция на Dell. Алтернативните оферти следва да бъдат по-високи. Според Wall Street Journal Blackstone предлага между 13,65 и 15 долара за акция.

Осведомени източници обаче казват, че компанията все още няма осигурено финансиране за предложената сделка. Няколко финансови институции, включително GE Capital, са били сондирани за възможно финансиране. Възможно било след постигната сделка да бъдат продадени части от Dell, за да се получат свежи средства.

Участващите фирми и участници отказаха да коментират информацията или не са били открити за коментар. Акцията на Dell в момента струва 14,14 долара. Айкън държи миноритарен дял и не приема офертата на Майкъл Дел. Други влиятелни акционери също обявиха, че ще са в опозиция, защото смятат, че предложението на основателя е твърде ниско.

Според запознати Blackstone иска не само да вземе властта в Dell, но също така да настани на поста главен изпълнителен директор президента на Oracle Марк Хърд и по този начин да отстрани Майкъл Дел. 56-годишният Хърд, който подаде оставка през 2010 г. като ръководител на Hewlett-Packard, в момента се разглежда като потенциален наследник на шефа на Oracle Лари Елисън. Запознат със ситуацията източник обаче твърди, че Хърд няма намерение да напуска Oracle.

Майкъл Дел иска да възстанови своята компания като я изтегли от фондовата борса. Тъй като традиционният PC бизнес се свива, следва да бъдат засилени услугите. Според анализаторите обаче това не е никак лесна задача. Все пак извън пазара възможността за успешна рехабилитация скача.

В последните месеци компанията отчита свиване на продажбите и печалбите и страда от продължаващото слабо търсене за конвенционалните компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още