IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Woodside Petroleum: В страхотна форма сме

Втората по големина австралийска петролна компания обяви 22% ръст на производството, 8% на печалбата и 28% на дивидента

15:32 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Woodside Petroleum: В страхотна форма сме

Производството на втората най-голяма австралийска петролна компания Woodside Petroleum се увеличи с 22%, а печалбата – с малко под 8%. Свободните средства са почти 2,9 млрд. долара, дивидентите им имат ръст от 28% и компанията е на път да изпълни планираните си стратегии.

Наскоро Woodside Petroleum се отказа от плановете си за изграждане на крайбрежна централа за втечнен природен газ (за 46 млрд. щатски долара), но има други планове.

“Най-големият ни проект е за втечнен природен газ в Западна Австралия. Очакваме решението за него в средата на 2015 г. и засега остава неразработен, въпреки че ресурсите са открити преди 30 години. Посветихме почти четири години, а в съместното дружество вложихме близо 1,8 млрд. долара“, коментира Питър Колман, президент на Woodside Petroleum.

„През април тази година стигнахме до етап, в който със съжаление трябваше да обявим, че няма да бъде търговски проект. Работим сега по алтернативни технологии - втечненият газ е една от тях и обявихме на пазарите в началото на седмицата, че ще препоръчаме на партньорите от съвместното дружество да я приемем.

Това е интересен икономически случай. Спестяват се около 35-50% при втечнения газ. Интересно е за индустрията. Би трябвало да се ограничи увеличаването на разходите.

Както показват резултатите, започваме да събираме плодовете на тежкия си труд от няколко години. Pluto беше важна част от това. Производството ни се увеличи с 22%, печалбата - малко под 8%. По-важното е, че балансът ни е перфектен. Свободните средства са почти 2,9 млрд. долара. В страхотна форма сме и награждаваме нашите акционери. Дивидентите ни имат ръст от 28%. На път сме да изпълним редица стратегии, които сме планирали“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още