IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се намаляване на вредните емисии от авиокомпаниите

Секторът ще гласува предложение, чрез което ще поеме отговорността до 2016 г. да наложи ограничения на емисиите

19:34 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще гласува днес предложение, чрез което ще поеме отговорността до 2016 г. да наложи ограничения на емисиите вредни газове. Сделката между компании, отговорни за 2% от световното замърсяване, е безпрецедентна за самостоятелна световна индустрия, каквато е авиацията.

Събралите се от цял свят представители в Монреал отхвърлиха предложението на Европейския съюз авиацията да бъде включена в системата за контрол над емисиите в името на намаляване на замърсяването и предотвратяването на климатични промени.

Как да бъдат регулирани емисиите от самолетите се превърна в главна цел на ICAO след като ЕС разшири пазара си на вредни емисии, включвайки в него и търговските компании, което предизвика протести от по цял свят.

Председателят на общото събрание на ICAO Микел Вахенхайм предложи компромисен вариант, според който представителният съвет, представляван от 36 държави, да приключи работа по техническите аспекти и варианти за световен пазар на вредните емисии. Резултатът ще бъде докладван на следващото събрание, след 3 години, за да се вземе решение.

Резолюцията има за цел да насърчи държавите да развиват нови авиотехнологии, да приемат ограниченията в емисиите и да използват алтернативни самолетни горива.

Повече за преговорите и шансовете за напредък вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още