IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 20 ръководители на горски стопанства са уволнени

Все още няма данни за устойчив обратен тренд на покачване на цените вследствие на руското ембарго, каза Десислава Танева

12:57 | 11.01.16 г. 4
Над 20 ръководители на горски стопанства са уволнени

Министерството на земеделието е взело решение да бъдат освободени малко над 20 ръководители в различни горски стопанства. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Уволненията са в резултат на извършени различни проверки през последното тримесечие. Уволнения има и в Софийски регион заради пропуски в охраняването на Природен парк "Витоша". Причината по думите на Танева е, че взети политически решения не са изпълнени на по-долно ниво.

"Мога да кажа принципно какви са нарушенията на един от директорите в софийски регион - пропуски в охраната на поверената му територия на управление. Има установени допуснати добиви и незаконни сечи", каза Танева.

Другият тип нарушения, заради които са предприети уволненията, са занижен финансов контрол и разпиляване на обществен ресурс, обясни агроминистърът.

„Това със сигурност не е първата смяна на ръководни кадри в различните стопанства. Такава имаше и в началото на годината и в средата й“, напомни агроминистърът. За нея важното е „процесът за търсене на добрите кадри, на кадрите с почтен морал, които работят в обществен интерес, да е постоянен. Да се обучават и да им се възлага управлението”.

По думите й през цялата 2015 година наказаните служители, включително освободените от системата, са над 300 души.

„Това не е хвалба, но е част от една много трудна битка за това как да се управлява системата в обществен интерес и ние сме непоколебими като политическа воля за това. Всеки трябва да знае, че има отговорността, търси му се резултат, но в момента, в който наистина има съответни доказателства за работа в частни интереси и частни ползи, той няма как в този мандат да управлява този сектор”, обясни Десислава Танева в коментар на уволненията. 

Геополитическите спорове и различни политически решения се отразяват тежко на земеделския сектор, коментира още земеделският министър. По думите й ембаргото за Русия е повлияло на цените на земеделската продукция.

Тя припомни, че през август 2014 година беше наложено ембарго от Русия върху хранителни стоки от ЕС.

„Това доведе до един изключително силен натиск върху цените на хранителните продукти. От началото на руското ембарго до края на миналата година за някои от стоките в последните два-три месеца има различни колебания, но все още няма данни, при които да установим устойчив обратен тренд на покачване на цените“, посочи тя.

Танева цитира данни от анализи, според които загубите на земеделския бранш, включително преработвателния, в различните сектори, стигат общо 300 милиона лева от август 2014 г.”.

„Фактът, че основното европейско производство на някои земеделски стоки, бе насочено именно към този пазар, доведе до силен натиск върху цените на този тип продукти и намаление. Все още няма данни за обратен устойчив тренд при тези цени“, каза Танева.

„В никакъв случай парите, като абсолютна стойност, не са панацея“, каза тя по повод търсенето на решения за облекчаване на ефекта от геополитическите проблеми върху земеделските стопанства.

Десислава Танева коментира и новия проект за сертифицираща агенция, която по думите й ще гарантира сигурност за изплащане на субсидиите на земеделските стопанства. Проектът е на етап изготвен проект и устройствен акт, който е обект на обществено обсъждане.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 8 години
Въпроса е колко са в затвора ? отговор 0. Но пък ще сложим наши хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
strol
преди 8 години
*** сливенска мангасарка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Уволнени са всички, които не са си купили джипове за 200,000 лева от съученика й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още