IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: След стрес тестовете е ред на промени в банковото законодателство

Данните от стрес тестовете не са показателни, защото използват данни до 2015 г., каза главният редактор на в. „Банкеръ“ Петър Илиев

10:51 | 12.08.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската банкова система е в добро състояние, тя е добре капитализирана и ликвидна и предварителните данни от стрес тестовете на банките от вчера потвърдиха, че банковата ни система е като цяло в добро състояние. Това каза проф. Валери Димитров в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че резултатите от прегледа на качеството на активите показаха, че банките у нас са стабилни и не се налага предоставянето на публична подкрепа за банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет.

В коментара си обаче проф. Валери Димитров отбеляза, че този извод не означава, че няма проблеми или лоши банкови практики. Той уточни, че след като се види ситуацията по отделните банки, „ще добием по-пълна картина“.

В коментар за данните за банковата система, предоставени от БНБ, професорът каза, че „доброто е високата капиталова адекватност и добрата ликвидност, което всява успокоение сред обществото и професионалистите“

Според Димитров обаче като излязат конкретно резултатите по банки, трябва да се поставят на дневен ред проблемите, които налагат промени в банковото законодателство. Той посочи, че в Закона за кредитните институции няма достатъчно регулативни изисквания по оценката на надеждността на кредитополучателя например, не е задоволителна и уредбата на вътрешното кредитиране.

„Стрес тестовете трябва да послужат не само за финансови и икономически оценки на банковата система и действията на БНБ като надзорна институция, но е важно и уредбата да се види, защото казусът КТБ показа дефекти именно там. Тоест правилата на доброто банкерство достатъчно добре ли са интегрирани в законодателството“, каза Димитров. 

Данните от стрес тестовете не са показателни, тъй като използват данни до 2015 година, коментира главният редактор на в. „Банкеръ“ Петър Илиев. Той напомни, че именно тогава бяха заделяни най-големите провизии от банките, достигащи 350 млн. лв., което се е отразило и върху кредитирането.

Банките въведоха най-сурови европейски практики за кредитирането, особено за фирменото, допълни той, подчертавайки, че стрес тестовете са показали, че малко български фирми отговарят на европейските изисквания за получаване на кредит.

„Проблемът е, че са малко добрите надеждни кредитополучатели“, заяви проф. Димитров. В основния банков закон няма достатъчно регулаторни изисквания, свързани с обезпеченията и оценката на надеждността на кредитополучателя, подчерта той.

Илиев напомни, че сега оценката на качеството на активите е приключила, но от 2018 година всяка година ще има своеобразна такава оценка, тъй като навлиза международен счетоводен стандарт.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Няма как да стане това без въргал по пъветата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Когато почнат да вкарват в панделата банкери, тогава законодателството ще е ОК.А иначе подкрепям 1 и 3, че тези "експерти" са и те за киреча...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
"Данните от стрес тестовете не са показателни, защото използват данни до 2015 г., каза главният редактор на в. Банкеръ Петър Илиев"--Що да не са показателни бе Петьо? Да не би дотогава да сте развивали дейност извън закона? Много са си показателни за който има ум в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 години
как на кого - на най големият си рекламодател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Защо да се променя законодателството, при положение че сме стабилни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
man_united
преди 7 години
В-к банкерЪ да не се обаждат много, за да не погледнем на кой присъдиха БАНКЕР НА ГОДИНАТА, няколко месеца преди да фалира КТБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още