IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт препоръчва създаването на гаранционен фонд за туроператорите

Ако се въведе гаранционен фонд, броят на туроператорите в България ще намалее в пъти, но ще останат тези, които реално развиват дейност, каза Димитър Попов

11:17 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът в частта си за турагентска и туроператорска дейност трябва да бъде изцяло пренаписан. Трябва да се прецени как да се промени уредбата, ако остане изискването за туроператорската застраховка, или направо да се премине към механизма на гаранционен фонд, за който няма съмнение, че е по-добрият вариант. Това заяви Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria. Коментарът му бе по повод на обявения вчера фалит на един от най-големите туроператори в България „Алфатур“.

Създаването на гаранционен фонд за туроператорите по-добре защитава интересите на потребителите, отколкото застраховките, посочи експертът. Ако бъде въведен гаранционен фонд, броят на туроператорите в България ще намалее в пъти, но ще останат само тези, които реално развиват дейност, тъй като "много от тях са спящи", коментира той.

В момента в България работят около 3 хил. туроператора. Ако се въведе гаранционен фонд, ще намалеят до около 500, каза Попов. Той призна, че това е една от причините да не се променя механизмът за обезщетение. 

При наличието на гаранционен фонд в случай на несъстоятелност на туроператор процедурата се задейства мигновено – фондът плаща парите за самолетните билети, прибира туристите и после банковата гаранция се освобождава. Така гаранционният фонд контролира самия туроператор. Освен това самият гаранционен фонд покрива на сто процента щетите, а не както е със застраховката - до определен праг.

Експертът обясни разликата при действието на застраховка и гаранционен фонд, напомняйки, че преди време, когато туристите на руските туроператори със застраховка "висяха няколко дни" по летищата в България, а същевременно при проблем с финландски туристи никой не е разбрал, тъй като в страната оперира гаранционен фонд и е прибрала туристите за часове.

Бъдещето на туроператорите са продукти, необвързани с цената на билета, защото нискотарифните авиокомпании вече са тук и тенденциите за този тип пътувания ще се разрастват, посочи Попов.

Още от разговора вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още