IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад поскъпването на акциите на ПИБ?

Сделката с ОББ и продажбата на голям пакет са част от факторите зад поскъпването на акциите

17:23 | 12.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) поскъпват с 12,4% от началото на годината, като компанията дори измести за кратко Софарма по пазарна капитализация на Българската фондова борса. Това покачване може да се обясни по няколко начина, коментира борсовият анализатор на Investor.bg Мариян Йорданов предаването „В развитие“ по Bloomberg TV България. 

По думите му освен акциите на ПИБ и Централна кооперативна банка (ЦКБ), в последната седмица имаше активност и с акциите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

"След сделката с ОББ се забеляза силно търсене на акциите и на трите банки, като именно това изведе ПИБ до позицията на най-скъпа компания на борсата“, обясни Йорданов.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В същото време той посочи, че акциите на ПИБ са поскъпнали със 70% в последните 12 месеца, но все още са сравнително в долната част на ценовия си рейнж от последните няколко години.

"В последната година имаше разпродажба на един пакет от акции, а след продажба на пакет много често има „отскачане“ на цената, защото вече няма кой да предлага“, отбеляза Йорданов.

Неговите изчисления показват, че текущата цена на акциите от 3,8 лв. е все още много под цената от IPO-то през 2007 г., която беше при 10,7 лв. "В момента сме на около 70% под нея", пресмята той. 

„Към момента Софарма отново е лидер на БФБ след новината за възможния лиценз на „Табекс“ на американския пазар“, посочи Йорданов.

Половин час преди края на борсовата сесия в четвъртък пазарната капитализация на фармацевтичната компания е с 8% по-висока от тази на ПИБ.

Целия разговор по темата вижте във видеото: 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 4
deant
преди 7 години
само да не вземе да спихне рязко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още