IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Проблемът на България е, че изнасяме труд, а не продукти

Електрониката и електротехниката се представят най-добре в износа, посочва главният директор на „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК Веселин Илиев

23:36 | 06.06.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мащабно проучване на Българската стопанска камара (БСК) показва, че България бележи добър напредък в износа на стоки и услуги през 2018 г., но все пак не се развива с темповете, както го правят някои конкуренти на страната ни. По повод самото изследване в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова гостува главният директор на „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК Веселин Илиев.

„Електрониката и електротехниката се представят най-добре в износа от България. 3,615 млн. долара е износът ни за 2018 г. Лошото е, че голяма част от фирмите ни работят за външни производители, а не до директни клиенти“, посочва Илиев.

Най-големите клиенти на България са страни като Германия, Франция, Италия, Тайланд, Виетнам и Индонезия, що се отнася до износа на електроника и електротехника, коментира още той.

„Основните пречки пред предприемачите за намиране на правилната ниша са различните регулации, отношението на чиновничеството и липсата на концепция за клиента“, смята Илиев.

Проблемът на страната ни е, че разчита на клиенти, които възлагат дадена задача на родния производител, след което те на свой ред изработват и продават завършен продукт, казва още експертът. Той дава пример с износа на катоден и аноден мед, където имаме отлични условия за изработка на кабели, но не се възползваме от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
***MAHГAЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Проблемът на България е, че масата включая и политиците имат знания=нулеви, способнисти=само на думи и самочувствие=до небесата като на видиниски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Coalport
преди 4 години
Много слаба водеща, написали са и въпросчетата и тя си ги чете, даже не се заслушва какво казва господинът, чака да свърши изречението за да си прочете следващото въпросче. Нещата за които се говори явно са и крайно неподнати и безинтересни, пратете я в някоя жълта медия да се учи, а не да ви сваля нивото тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
osoitza
преди 4 години
То така е и със софтуера не само с медта. Българските продуктови компании не саповече от 10 процентаот целия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още