IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инверсията на доходността в САЩ не е довела до рецесия само в два случая

През годините е имало различен период от време, в който настъпва, каза Даниел Дончев от „Експат Асет Мениджмънт“

14:11 | 16.08.19 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един от най-лошите предводители за американската и респективно за световната икономика почти винаги е бил инверсията на доходността на държавните ценни книжа (ДЦК) в САЩ. 

Исторически погледнато има само два случая, в които подобен индикатор не е бил предшественик на рецесия и те са през 1967 г. и 1998 г. Това коментира главният инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт“ Даниел Дончев в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„За пръв път от 2007 г. насам 2-годишните американски ценни книжа са с по-висока доходност от тази по 10-годишните. Това традиционно е притеснителен сигнал за икономиката. В исторически план през последните 50 години в САЩ, когато това се е случвало, след определен период от време настъпва рецесия. Статистически през годините всяка една от рецесиите е била предшествана от инверсия на кривата на доходността. Имало е и два фалшиви сигнала. Първият е през 1967 г., а другият е през 1998 г. През различните години е имало различен период от време, в който настъпва рецесията“, коментира Даниел Дончев .

Още от разговора вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 4 години
за 67г. не помня и не мми се рови сега, но как може 98г да се посочва, когато дот ком балона точно се спука 2000г. не зная имало ли е рецесия 2000, но дропа е бил мн.голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
лигическите ти сравнения са уникални ... стил дедо китеник... хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
А в колко Е довела? - На бас, че не са повече от 4-5. Отделно - щом минават различни периоди от време до рецесията, какво е доказателството за каквато и да е връзка между двете явления?За сравнение - няма нито ЕДИН случай някой да е скочил от прозорец и да не се е срещнал със земята !!! Това е ЗАКОН и правило, а онова с инверсията е чисто шаманство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още