IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Динко Динков: Има дефицит на идеи за бъдещето на Европа

ЕС вече е нетен вносител на върхови технологии от Китай, каза преподавателят в УНСС

13:09 | 26.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

По отношение на върхови технологии Европейският съюз (ЕС) вече е нетен вносител на такива от Китай. Европа няма как да не бъде световен лидер в това отношение. Това твърди проф. д-р Динко Динков, преподавател в УНСС (катедра "Международни отношения"), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

На въпроса има ли ЕС потенциал да бъде самостоятелен глобален играч професор д-р Динко Динков смята, че отговорът не може да бъде еднозначен, "макар че в началото на 90-те години, на фона радикалните промени в света, Европа заяви амбиции да се утвърждава като един от първостепенните фактори в съвременната международна система. Това бе синтезирано в договора от Маастрихт, по силата на който европейските общности се трансформираха в ЕС", добави той.

"Заложи се едно ново европоцентристко начало, което съдържаше и идеята за еманципиране на Европа. Мисля, че ЕС не успя да изпълни своята мисия и се отдалечи от основополагащи идеи. Има дефицит на идеи за бъдещето на Европа, както и дефицити на природни и човешки ресурси, демографските тенденции също са влошени", коментира гостът.

Относно избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния Валутен Фонд (МВФ) за петгодишен мандат той коментира:

"МВФ е организация, която е замислена да осигури възможност държавите, които членуват в нея, да правят вноски и да се набира капитал за подпомагане на страни в нужда. Но МВФ има специфична задача - като отпуска заеми, да дава и препоръки как да бъдат усвоявани отпуснатите средства. Условията са категорични и строги".

Гостът припомни, че Кристалина Георгиева е натрупала опит и в Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, както и че е била заместник-председател на ЕК. В този ред на мисли според него изборът тя да оглави МВФ не е изненадващ.

"Кристалина Георгиева ще бъде изправена пред предизвикателството, наречено протекционизъм в международната търговия. Световната търговска организация (СТО) е парализирана и идеята за либерализиране на търговията някак бе блокирана. Но МВФ все пак има изпитани средства да се справи", смята професорът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
ЕС вече е нетен вносител на върхови технологии от Китай, каза преподавателят в УНСС_------това разбира се не е вярно и после не ми се сърдете че непрекъснато говоря как имало криза в образованието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още