IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезни или вредни са ниските лихви за потреблението у нас?

Наследството на Марио Драги е по-скоро положително, смята Петко Вълков

22:49 | 25.10.19 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През последните 10 години ние наистина живеем в условия на ниски лихви, но те ще се запазят и през следващите няколко години при тези нива на пазарни условия. Паричната политика сама по себе си не може да реши структурни проблеми в икономиката и за целта е нужно съдействието и на правителствата. Това становище изрази Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Какво наследство остави Марио Драги като управител на ЕЦБ? Оценката на Петко Вълков е, че преобладават положителните неща, които досегашният гуверньор на Европейската централна банка е реализирал.

"След като еврото бе под натиск, предприетите от Драги политики впоследствие доведоха до стабилизирането му и ръст в еврозоната, както и на силно намаляване на доходностите по облигациите. Не на последно място той оставя еврозоната с най-ниските нива на средна безработица от 2008 г. насам".

"Неговата парична политика бе експанзивна, докато големи икономики в еврозоната, начело с Германия, предприеха ограничителни фискални политики. Най-голямата критика към него е, че оставя една институция, която няма ресурс за последващи противодействия при нова криза. Донякъде поставя Кристин Лагард в ситуация, в която тя е с "вързани ръце", но това не е изцяло негова вина, а резултат от дългогодишна политика", уточни Вълков.

Петко Вълков отбеляза, че лихвите по кредитите и по спестяванията у нас се намират на едни от най-ниските си нива. Той допълни, че отрицателните лихви удрят спестителите, вместо да ги накара да увеличат своето потребление.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
С изключение на последната криза, имотите винаги са били смятани за актив-убежище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Това беше вярно през 2008г, а днес не е баш така. Сега икономиката ни е много по-диверсифицирана и експортно ориентирана. Не е толкова силно зависима от строителството. По бих се притеснил за ситуация която може да застраши експорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Да разбираме ли че няма да ни кажеш просто така каква е "грешката"? Кажи какво искаш, пари в брой ли или някаква длъжност? Мен ако ме питаш, всяка цена е малка за да открием грешката и отстраним. Така че не се свени, сега е моментът да си поискаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Инфлацията е бич за всякакви активи , които обикновено навлизат в дефлационна спирала при инфлация . Зависимостта е обратна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Жилищния сектор, движи строителство, ремонти, производство на мебели, покупа на бяла е черна техника, постъпления от данъци и такси, и какво ли още не след себе си. Така че да твърдиш, че икономиката, особено в България, не е само имоти е несериозно. Високите цени на жилищата, карат младите семейства да задлъжняват свръх, бъдещите си възможности, и ограничават доходите им за живот, и средствата за отглеждане на деца. Затова и прекалено ниските лихви са бич за икономиката, защото освен че вдигат и надуват цените на имотите, така и вдигат главницата по кредита до безумни нива. Както прекалено високите лихви са негативни за пазара, така и прекалено ниските също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Централната банка неправилно емитира пари. При наличната банкова грешка, централните банки чрез административно занижена основна лихва отлагат началото на стопанска криза. Тази политика се съчетава с въвеждане на отрицателни лихвени равнища. Тези подходи подсигуряват възникване на бъдещи завишени щети.Грешката на централните банки е престъпление срещу човечеството.Вариантите за централната банка са:1. При запазване на банковата грешка: централната банка неправилно емитира пари е с нарастващи щети и кризи.Хората са жертви на грешката на централната банка. Има лица с илюзия, че щетите от неправилността на централната банка няма да са и за тях.2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 19
Бидонойл
преди 4 години
Стига с тези жилища бе, 82-ри. Икономиката не е само имоти. Ти като пропусна да напазариш кога беше време, сега се сърди на себе си. А в случай, че следващата криза дойде с висока инфлация - какъвто вариант съвсем не е изключен - цените тепърва ще има да растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Достатъчно е да видите цените на жилищата... Без коментар..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още