IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск да бъдат ощетени собствениците на компенсаторни инструменти?

Държавата иска да получи пари, но това не трябва да бъде от първособствениците на отнетите земи, каза Валентин Христов

16:36 | 19.11.19 г.
Има ли риск да бъдат ощетени собствениците на компенсаторни инструменти?

Промените в Закона за земеделски земи предвиждат 40% от спечелените на търг имоти да се заплащат с парични средства. Това притеснява първичните притежатели на компенсаторни инструменти – това са поименни компенсационни бонове, компенсаторни записи, жилищно-компенсаторни записи и други. Това обясни Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Собствениците са чакали много години да бъдат обезщетени, а сега при тези обстоятелства са ощетени. Досега на такъв тип търгове не е имало първични притежатели", каза той.

По думите му държавата иска да получи пари, но това не трябва да бъде от първособствениците на отнетите земи.

Според него не е добро положението и при жилищно-компенсаторните записи. "Последната сделка на борсата е за 112 лева", допълни той.

Представители на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти ще се срещнат с изпълнителния директор на Българската фондова борса в четвъртък, за да дискутират належащите проблеми.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още