IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Съби Събев: Вторите изтребители F-16 ще бъдат на по-ниска цена

Закупуването на вторите осем изтребителя трябва да окомплектова първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации са неуместни, смята генералът

15:57 | 04.10.20 г. 30
<p>
	Генерал Съби Събев. <i>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</i></p>

Генерал Съби Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на вторите изтребители F-16, за които правителството направи запитване, ще бъде по-ниска. Тя няма да включва наземното оборудване и всички системи, включени в първия договор със САЩ. Това заяви ген. Съби Събев, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че закупуването на вторите осем изтребителя е планирано за окомплектоването на първата по рода си ескадрила у нас и политическите спекулации по темата са неуместни.

"Цялото наземно оборудване и други свързани с изтребителите апаратури ще бъдат доставени с първия договор. По отношение на включената в заявката до Lockheed Martin радарна система трябва да се знае, че съществуващата се нуждае от подмяна, тъй като е остаряла. Експлоатацията на новите изтребители изисква надежна радарна система за наблюдение и управление."

По думите на ген. Събев проектът за нова радарна система е "добра новина за българската отбрана, която трябваше да бъде направена още при влизането на България в НАТО."

"Старите руски самолети МИГ-29 и СУ-25 и договорите за тяхната подръжка за необходими, за да се продължи летателната подготовка на състава в двете бази и да бъдат поддържани някакви минимални способности, докато не пристигнат и останалите осем самолета и комплектоваме една пълна ескадрила от F-16. Тогава двата модела руски самолети ще бъдат изведени от въоръжение. Към този момент обаче те са от ежедневна необходимост за българската отбрана".

Според ген. Събев оптималният брой самолети и по отношение на отбранителни възможности на България, и като членка на НАТО, са поне две ескадрили, като е най-добре втората да бъде от F-35, за да не "изоставаме чисто технологично и отбранително от нашите съюзници, които до 2030 г. ще модернизират изцяло своите въздушни ескадрили".

По отношение на конфликта в Нагорни Карабах гостът заяви, че "до два месеца и половина бойните сражения ще отихнат, като опасността от намеса на Турция или Русия е сведена до минимум, тъй като и двете сили са изправени пред много по-важни проблеми, както вътрешни, така и въшни, най-вече в Сирия и Либия".

А във връзка с напрежението в Източното Средиземноморие, генералът е мнение, че "национализмът, който нараства и в двете страни, не трябва да наделява при външната политика, а по-скоро двете страни да предявяват териториалните си претенциите пред международен арбитраж".

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Радев не харесва да лети на ПВО. Иска да лети на Ф-ки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Тц! Дочуваш кремлинско грухтене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
v_tin
преди 3 години
Не става ясно кого ще нападаме, защото за защита си има ПВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
изтребителите ще са си на същата цена , просто в общата сметка няма да има сумата за допълнителното наземно оборудване . да вземат малко повече въоръжение , за да разнасяме демокрация и ние по света ... за втората ескадрила от ф35 не знам , ама за новият юрофайтер може да се класираме и за новата разработка eurodron , тъй и тъй ще вървят ръка за ръка ...бургаски ... къв рев , на дядя вова сили не му останаха вече да пише за изтребителите . прималял е от четвъртото възстание , ако направят и пето , може да се затрие съвсем ... добре , че ги разредиха малко , та да събират сили възстанниците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Да по-добре е да са ескадрила, Но нека чуем ЦЕНАТА! Както казва докторът, болен се е.е на легло....Ние сме им полегнали, въпросът, че с оръфаният ни бюджет, ще трябва пак да се тегли заем. А нещо много лесно взехме да задлъжнаваме, за да се харесаме на братя и сестри и електорални единици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
кремлински РЕВ ли се дочува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
F-ките се използват за нападение. За отбрана си има ПВО. Трябва патриоти не самолети, ако ще се отбраняваме, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Ако някой тръгне въобще да ни напада първо ще взриви летищата. Интересно откъде ще излитат тези самолети? Дано генералът е измислил някаква тайна стратегия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
alphaomega
преди 3 години
"Цената на вторите изтребители F-16, за които правителството направи запитване, ще бъде по-ниска.""Оптималният брой самолети и по отношение на отбранителни възможности на България, и като членка на НАТО, са поне две ескадрили, като е най-добре втората да бъде от F-35, за да не "изоставаме чисто технологично и отбранително от нашите съюзници, които до 2030 г. ще модернизират изцяло своите въздушни ескадрили".--------------------------------Браво. Значи генералът си признава че яко сме се прецакали с първата покупка на F16. Не само че сме ги купили супер скъпо ами сега се оказва че всъщност на нас ни трябва F35 за да сме наравно със другите членки на ЕС. До колкото разбирам от информацията става ясно че F16 сега си купуват само държавите от третия свят. А богатите ги бракуват и минават на по модерни самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Нали... с 1,256%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още