IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските компании нямат процедури за управление на психологически кризи

Около 70% от хората пострадаха от първоначалния шок и кризата на неизвестността, но с насочването им към рационалното мислене делът им намалява до 40%

20:42 | 07.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Допреди пандемията в организационната култура не бе отделено място за емоционалното здраве. Хората се възприемаха като единици, без да се обърне внимание на дълбочината на техните емоционални процеси. В България повечето организации казват, че имат процедури за управление на кризи, но социални или материални, а не психологически. Само две само компании във Великобритания имат подготвени процедури за подобна стресова ситуация като пандемията. Това заяви психологът Антонина Кардашева в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Трябва да опознаем емоциите си и да ги организираме по адаптивен начин, защото много хора на фона на пандемията се тревожеха за незначителни неща…и неслучайно в този период се отключиха паническите разстройства и страхови неврози“, казва Кардашева. 

„След като работата ни е влязла в дома ни и след като моделите на поведение в организацията са модели на поведение в семейната среда, е добра да си зададем въпроса доколко те ще се разпространят върху децата и този период се оказа много важен, за да предефинираме ролите – кой къде работи, до кога работи, къде е учебното място на детето му“, допълва тя. 

„Оставането вкъщи капсолова отношенията и проблемите се появяват, когато не можем да разграничим личния от професионалния си живот…и това са тези малки подводни камъни, които разбутаха семейната система“, отбелязва Кардашева.

По думите й трябва да поставим фокуса си върху това, което е актуално за момента за нас и за семейството ни, като намерим своите смисъл и цел. Да използваме чувството си за хумор и да използваме личностните и емоционалните си ресурсите, които могат да ни извадят от психичната криза.

„Именно тревожността, която се появи на повърхностно ниво, е скритата потребност, че трябва да намерим смисъла и целта си. Страхът също е потребността да сме активни и да се разделим с илюзиите, че нищо не зависи от нас“, казва психологът.

„Около 70-75% от хората пострадаха от първоначалния шок и кризата на неизвестността, но след като хората получиха информацията от емоциите си и я насочиха към рационално мислене, този процент спадна до около 40%“, заявява Кардашева.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още