IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Чехия променя отношенията между Русия и Европа?

Има нужда от консолидация между страните на Стария континент, твърди проф. Здравко Попов

13:34 | 23.04.21 г. 4
Как Чехия променя отношенията между Русия и Европа?

В контекста на дипломатическия скандал между Чехия и Русия има доста различия между лидерите на eвропейските страни и САЩ по отношение на Москва. Германия говори за сътрудничество, а френският президент Еманюел Макрон - за необходимостта от диалог. Виждаме голям разнобой между европейските партньори на САЩ и радикално очертаната доктрина на Америка. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика.

Според него Европа все още не е споделила тази американска позиция и има нужда от консолидация между страните.

"Чехия може би е един стимулатор на необходимостта по-ясно да се изяснят позициите", коментира Попов.

По думите му Чехия винаги е стояла в някакъв опит за баланс относно Русия. „Министърът на външните работи Ян Хамачек винаги е бил спокоен човек, самият премиер Андрей Бабиш дори не е човек на екстремното политическо говорене и затова е малко странно, че имено Чехия се въвлича в този голям конфронтационен модел“, каза гостът.

Investor.bg припомня, че преди дни стана ясно ясно, че Чехия експулсира руски дипломати, защото обвинява Русия, че е участвала в експлозия на муниции през 2014 г. Засегнатите дипломати са били ясно идентифицирани като служители на тайните служби, по думите на чешкия вътрешен министър Ян Хамачек.

„Бившият чешки президент Вацлав Клаус също изрази недоумение от този радикализъм на правителството на Бабиш. Дори подхвърли една теза, че ако Доналд Тръмп беше на власт отново, едва ли чешкото правителство щеше да бъде токова смело“, отбеляза Попов. 

По негово мнение става дума за голяма операция на територията на Европа, а чешкото правителство се опитва да покаже истинското лице на Русия по отношение на нейните европейски и американски политики. Попов определи ситуацията като „състояние на студена война“.

„Външният министър на Русия Сергей Лавров преди няколко дни посъветва американския посланик в Москва Джон Съливън да се прибере в САЩ и да проведе сериозни консултации със своето правителство... Това на дипломатически език в някакъв смисъл означава изгонване. Не е обявено, не е съобщено, но фактически означава това“, обясни експертът.

По отношение на територията при Черно море гостът смята, че зоната е наистина много напрегната.

„Това няма как да не създава напрежение в този регион. Лавров дори директно предупреди Турция да не поддържа и да не поощрява милитаристичните амбиции на украинското правителство. В това число и да спре да ги снабдява със съоръжения и оръжия“, каза Попов.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Ха, ха, ха. Чехите за пореден път се надцениха. След като им бе заявено, че се спира вноса на чешка бира в Русия и нещо си там със сертификацията на Шкода за Русия не било точно така, решиха, че не са мнмого сигурни каквоточно се е случило през 2014 гдина при тях. Това е смешно, само се поставят в тази ситуация. Типично, европейските ценности минават май през стомаха първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ти нов *** ли си ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Werter
преди 2 години
Очевидно е, че или нямаш мозък или някой те е принудил да напишеш това. Чехия е направила своя избор - съвсем нормално е да предприеме крайни действия, когато руски шпиони извършват терористичен акт на нейна територия с двама загинали. Нормално е България да я подкрепи активно, защото същите тези руски служби направиха опит да отровят Гебрев и сие. Нормално е, освен ако някой не се натиска да се навежда пред евроазиатския терорист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
Нима Чехия има някакъв избор.Не случайно президентът на държавата мълчи вече седмица, а предходникът му изрече съвсем неласкави слова за днешното чешко правителство и неговата роля в случая.В събота вечерта не се публикуват разкрития за събития станали преди седем години. Очевидно страната е била принудена от някого на подобни действия. Но както е известно един ден всяка тайна става явна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още