IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Петров: Основните регионални играчи в Афганистан са променени

В създалата се ситуация талибаните са единствената сила, която може да спре Ал-Кайда и Ислямска държава, твърди журналистът

16:16 | 20.08.21 г.
Христо Петров: Основните регионални играчи в Афганистан са променени

В Афганистан основните регионални играчи са се променили коренно. Балансът между силите е разместен. Това коментира журналистът Христо Петров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За пример той посочи, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха на страната на талибаните през 90-те, но в момента имат различно отношение. 

„Иран има сериозно присъствие в Афганистан, тъй като двете страни имат сухоземна граница. Техеран се притесняват от присъствието на Ал-Кайда и Ислямска държава в Афганистан. Те имат споразумение с талибаните за ограничаване на дейността на тези две организации. Интересите на Иран се сблъскват с тези на Саудитска Арабия, което може да доведе до прокси война между двете сили на територията на Афганистан“, обясни гостът.

Христо Петров е на мнение, че в създалата се ситуация талибаните са единствената сила, която може да спре Ал-Кайда и Ислямска държава.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още