IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христев: „Златните паспорти” не промениха инвестиционната среда в България

От години се трупат факти за недостатъци при прилагането на уредбата за предоставяне на българско гражданство, посочи преподавателят по право на ЕС

13:51 | 08.02.22 г. 1
Хр. Христев: „Златните паспорти” не промениха инвестиционната среда в България

Предоставянето на българско гражданство срещу инвестиция не промени особено икономическата среда в България и не привлечени съществени инвестиции. Така коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria доцент Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ „Св. Климент Охридски", възможността да отпаднат „златните паспорти”, предоставяни на чуждестранни граждани срещу инвестиции в България.

Той е на мнение, че липсата на реален икономически ефект от този инструмент и фактът, че големи „инвеститори” са основно лица от държави, в които има висока степен на корупция и различни форми на организирана престъпност, ще е разумна причина да се премахне възможността за предоставяне на българско гражданство въз основа на инвестиции.

Той напомни, че този модел на предоставяне на гражданство беше критикуван от Европейската комисия, както по отношение на прилагането му в България, така и в други две държави от ЕС – Малта и Кипър.

„Сигналът, който беше подаден от депутатите от ДПС, беше предшестван от предходна проверка във връзка с прилагането на уредбата по Закона за българското гражданство относно предоставянето на гражданство за осъществени инвестиции, която започна по времето на служебното правителство“, припомни Христев.

Там също бяха констатирани факти, които говорят за смущаващи практики при предоставянето на българско гражданство. Вследствие на това беше инициирано изменение на Закона за българското гражданство и в момента проектозаконът е в Народното събрание.

„От доста години се трупат факти, във връзка с това, че има недостатъци при прилагането на уредбата за предоставяне на българско гражданство“, коментира Христев.

Кои са порочните схеми при издаването на "златните паспорти"? Какво доказват проверките на прокуратурата? Трябва ли да се провери как е получавано българско гражданство срещу инвестиции? Ще стане ли по-малко атрактивна България за инвеститорите при липсата на "златни паспорти"?

Отговорът на тези въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
При тези бизнес условия и при условията за вземане на паспорт няма как да стане! Вземете пример от Грузия, Португалия, Панама, Белиз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още