IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Кръстева: Изтеглянето на Meta от Европа звучи като блъф

Институциите не следят толкова стриктно спазването на правилата, твърди юристът

19:18 | 08.02.22 г. 2
Десислава Кръстева: Изтеглянето на Meta от Европа звучи като блъф

Заявката да се изтеглят услугите на Meta от Европа звучи по-скоро като блъф, защото всяка компания цели да има пазар и печалбa. Европейският пазар е "златната кокошка" на планетата, защото генерира огромни приходи. Не бих очаквала подобно нещо. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Десислава Кръстева, старши правен експерт от Фондация "Право и Интернет". Кръстева коментира дали е реална опасността Старият континент да остане без популярните социални мрежи Facebook и Instagram. 

"В момента сме в ситуация, в която безкрайно много компании са в реално нарушение на тези правила и институциите не довеждат до край спазването на правилата. Ако се доведе до край изискването за спазване на правилата, ще се стигне до ограничаване на услугите. Няма да бъдат спрени, ще ги има, но ще се сегментират на пазара. За социалните мрежи това е сложно. За облачните услуги доставчиците отдавна решиха проблемите си със създаването на локални дейта центрове", обясни гостът.

Европейският съюз ще продължава да държи на своите позиции, категорична бе Кръстева. "При това ЕС няма да бъде най-краен в тези си действия. От много години, в Русия например, действат правила за защита на личните данни, които напълно ограничават трансфера на лични данни извън територията на Русия", добави тя.

Притесненията не са съвсем неоправдани, защото досегът до данните, които се генерират при използването на всякакъв тип услуги, потенциално създава рискове за намеса в поведението на гражданите и прогнозиране на тяхното поведение.

Въпросът е как ще се установи контролен режим, защото в момента целият риск е съсредоточен в частния бизнес, а не върху отговорността на институциите, каза Кръстева.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
голяма услуга ще ни направят... дано не е блъф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Не бих ги спрял.Напротив - широко отворена врата и прав им път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още