IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Гърков: Добивът на мед ще трябва да скочи до 40 пъти под натиска на зеления преход

Предизвикателство към човечеството е да започне да добива метали от Космоса, посочи старши вицепрезидентът на Dundee Precious Metals

12:09 | 13.10.22 г.

Зеленият преход поставя огромни предизвикателства към миннодобивната индустрия. Производството на мед трябва да се увеличи от 20 до 40 пъти, за да осигури количествата, необходими за производството на електрически двигатели. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д-р инж. Илия Гърков, старши вицепрезидент на Dundee Precious Metals Inc. и изпълнителен директор на дружествата в България.

„Медта е един от стратегическите метали, който намира приложение във всяка една част на нашия живот. Другото са благородните метали. Златото е един метал, който е натоварен с много емоция и чувства, но от друга страна без него мобилните връзки и всички тези нови дигитални играчки няма как да бъдат създадени. Там е голямото бъдещо потребление, което вече е и настоящо, на благородните метали, както и на редкоземните“, поясни той.

Гърков посочи, че минната индустрия трябва да се промени, да се адаптира към новите изисквания, от гледна точка на екологосъобразност и взаимодействие с местните общности. Той се надява, че тя ще се съобрази с перспективата на бъдещето през 2070, 2100 година, като намери и други ресурси.

„Предизвикателство към обществото ни е, че не е далеч времето, когато човечеството ще започне да добива метали от Космоса, независимо дали ще бъде от Марс или от астероиди, заяви проф. Гърков. – Един средностатистически астероид от Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, а там са милиони такива, е в състояние да покрие настоящите нужди на човечеството от желязо, волфрам, никел и други метали, в рамките на 200-250 години. Предизвикателството е как човечеството по-бързо да стигне до тези изкопаеми, за да има неограничен достъп на ресурси.“

За плановете на компанията за разкриване на нови залежи в България проф. Гърков съобщи, че компанията проучва площи, които са и в района на рудник „Челопеч“ и в територията на рудник „Ада тепе“. По думите му след това ще се прецени дали запасите са достатъчно и дали е „икономически и технически възможно да ги вземеш“.

Той обясни, че заради огромното търсене на фона на зеления преход, държавите и обществата стават все по-отворени към минната индустрия и очаква бум в Африка, Латинска Америка, Азия.

Проблемът с недостига на чипове инж. Илия Гърков очаква да се реши с търсене и проучване на нови находища. „Аз, като минен инженер, се надявам да бъдат открити такъв тип залежи и на други места, така че и обществото, и индустрията да не зависят толкова много от една или две държави по света, които да използват своето монополно право и да диктуват какво ще се случва", коментира той сегашната зависимост на доставките от Китай и Русия.

Как ще развие Европа суровинната си база? Какво е влиянието на войната с Украйна върху минните компании? Какво цели новата инициатива на "Дънди Прешъс Металс" за създаване на фонд за микро-, малък и среден бизнес? Защо се подкрепят в тяхното създаване и развитие такива бизнеси, които нямат нищо общо с минната индустрия? Как компанията е помогнала за създаването, само в рамките на двете пандемични години, на 93 работни места в района на Крумовград в сферата на производството на мебели, дограма, билки, зеленчукопроизводство? Какво представлява самообучаващият се, автономен дрон, който е пригоден за работа в минната индустрия, където няма GPS покритие, разработен в рамките на съвместен проект между "Дънди Прешъс Металс" и американската компания Exyn Technologies? Защо компанията се нарежда сред 15-те водещи екологосъобразни минни компании в света по оценка на Standard & Poor's?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още