IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Очакват се нови санкции за злоупотреби на енергийния пазар

Какво е бъдещето на въглищните централи, атомната енергетика и зеления водород, коментира Марин Антонов

20:59 | 02.12.22 г.

По време на конференцията "Енергийният преход в България - анализи и перспективи" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов е намекнал, че ще има нови санкции "на високо равнище" за злоупотреби на енергийната борса. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria инж. Марин Антонов, главен секретар на Федерацията на научно-техническите съюзи в България,

В края на ноември КЕВР наложи глоба от почти 1,3 млн. лева на шест компании, сред които и Националната електрическа компания за нарушение на регламента на Европейския съюз за прозрачността на пазара на енергия на едро (REMIT).

Антонов посочи, че освен информацията, че ще има втора вълна от санкции за енергийни фирми с нарушения на борсата, другата новина от председателя на КЕВР е, че няма да има повишение на цената на топлоенергията в София.

При обсъждане на предизвикателствата пред енергийния преход в България за бъдещето на въглищните централи експертът обясни, че общото мнение за ТЕЦ е не дали ще ги има, а кога ще спрат. „Зелената сделка рано или късно ще стане, въпросът е кога. Може да се отложи заради войната, но е без алтернатива. Концепцията е в процес на уточняване и доизглаждане и не може да се прогнозира точно какво ще е състоянието през 2050 г., каза още Антонов.

Според него в България има големи възможности за развиване на енергийната независимост на битовите потребители, като държавата и ЕС са дали заявка да подпомагат финансово изграждането на ВЕИ в жилищните сгради. По думите на Антонов цените на фотоволтаичните панели ще падат, като същевременно ще се увеличава ефективността им и продължителността на употребата им.

„На този етап не можем да се откажем от атомната енергетика“, каза Антонов и потвърди, че развитието на сектора пострада след авариите в АЕЦ в Чернобил и Фукушима, а в момента се появяват нови рискове покрай климатичните промени като засушаването.

Той даде пример за проблеми с охлаждането и спирането на няколко централи през лятото във Франция заради ниското ниво и високата температура на реките.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още