IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Ердоган да контролира надигащия се гняв с извънредното положение?

Как ще се проведат изборите в Турция след катастрофалното земетресение, коментира журналистът Мехмед Юмер

19:45 | 10.02.23 г.

Има гняв срещу управляващите в Турция най-вече заради неадекватната реакция в първите дни след земетресенията и бавното осигуряване на необходимите провизии и топли дрехи. С преминаването на шока от бедствието ще се засилят упреците заради допускането на некачествено строителство. Макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да призна, че е имало затруднения, той няма да изпусне контрола, особено с оглед предстоящите избори. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Мехмед Юмер.

„Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десетте най-засегнати от бедствието райони, но по конституция няма причина за отлагане на изборите, освен ако не настъпи военно положение. За момента няма индикации, че редовните избори ще бъдат отложени, но няма и яснота за тяхното провеждане“, каза той.

Според Юмер президентът на Турция отиде на мястото на бедствието, за да внесе малко успокоение, но и като пиар действие, но и за да провери какво е отношението на хората към управляващите.

"Политик като Ердоган, който е бил 20 години начело на държавата, мисли с друг манталитет, посочи журналистът. По думите му извънредното положение ще накара властта да има своя периметър на влияние и предположи, че тя няма да го изпусне. „Ердоган не отправи послание това да бъде надполитическо обединяване и фактически си съхрани периметъра в следващите месеци, според ситуацията, пак да обърне нещата в своя полза, т.е. той пак да бъде контролиращият фактор“, поясни Юмер.

Журналистът обаче напомни, че турските геолози, сеизмолози и архитекти са предупреждаваха  от много време за евентуалните последици от земетресения при слабите сгради. Той разкри, че хората в бедстващи райони като Кахраманмараш, където управляващите имат много голяма подкрепа, се надига гняв, защото управляващите от 20 години не са упражнявали контрол върху строителството, а са давали само разрешителни.

"Бедстващите сега региони не са сърцето на турската икономика, но ще забавят поне за десет години темпа на икономическо развитие на Турция поне с два-три пункта. Държавата ще трябва да се концентрира върху тези региони и Ердоган ще иска да държи контрола в свои ръце. Турската икономика може да забуксува и още повече ще нарасне недоволството", отбеляза Юмер.

Той изрази загриженост за последствията след земетресението в Сирия. „ Докато в Турция може да се очаква сравнително бързо построяване на нови жилища и стабилизиране на ситуацията, не може да се правят никакви точни прогнози за Сирия, потвърди журналистът. – Засегнатите региони там не са под контрола на Дамаск, а на бунтовниците, които воюваха срещу президента Асад. Достъпът до хуманитарна помощ е ограничен, като такава идва предимно от държавите от Персийския залив.“

Ще помогнат ли Русия и Иран на Сирия? Какво ще предприеме Ердоган по границата, където проведе няколко военни операции през последните години? Каква беше реакцията на международната общност на фона на неосманиската реторика на Ердоган и какви могат да бъдат икономическите ефекти от това в Турция може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още