IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Банка ДСК: Ситуацията със SVB не може да се повтори в Европа

Бизнес моделът определя колко сте силни при една криза, коментира Тамаш Хак-Ковач

09:47 | 17.03.23 г.

Може ли фалитът на SVB Financial Group, който е най-големият банков колапс след 2008 г., да се прехвърли в света и има ли идентификация на риска обясни в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. „Ситуацията е специфична за американския пазар – малките банки преди 5-6 години бяха изключени от строгите регулации и това показва, че за една банка най-важният елемент е дали има устойчив бизнес модел“, смята той.

Банкерът посочи, че SVB е пример за неустойчив бизнес модел, защото е концентриран в един географски регион и само в една индустрия. „Ситуацията е подобна при банките, които се фокусират само върху криптовалутите, а бизнес моделът определя колко сте силни при една криза“, поясни Тамаш Хак-Ковач.

Той коментира, че Silicon Valley Bank е управлявана лошо в сравнение с европейските регулации и е категоричен, че такова нещо не може да се случи на европейския пазар. „Банката имаше рисков модел на работа, имаше и концентрация на риск. Колапсът на SVB не е свързан с повишаването на лихвите от Федералния резерв. Ако сте банка на американския пазар, трябва да сте готови да реагирате на промените на пазара“, съветва банкерът.

Хак-Ковач отбеляза кои са основните предизвикателства пред Европа в геополитически план. „Политиката на Европейския съюз относно Украйна и Русия е изключително обединена, което изненадва всички. Най-вероятният сценарий е този конфликт да продължи дълго време“, очаква той, затова препоръчва да има бизнес модели, които да работят в ситуация на противопоставяне на Русия.

Според него Русия ще използва всяко оръжие в арсенала си, затова е задължително да се анализира как това се отразява на бизнеса. Банкерът изтъкна, че OTP Group е засегната по много начини, защото има подразделения в Русия и Украйна. „Конкретно за Банка ДСК ефектите са непреки чрез енергийните цени и инфлацията“, обясни той и заяви, че „приключиха евтиният труд, евтината енергия и евтините пари“ в контекста на лихвените политики. По думите му това няма да се отрази съществено на бизнес модела на банките, тъй като той няма да се промени, а единствената разлика е, че „един от основните продукти не работи на загуба по дефиниция“ след отрицателните лихви.

Хак-Ковач обяви, че българският банков сектор е стабилен, а пазарът е концентриран и „доминиран от трима играчи, с интерес в целия регион“. Тези три банки залагат на различни държави, но бизнес моделът им е много сходен, отбеляза банкерът и обясни, че не очаква в скоро време големи промени на пазара.

Що се отнася до пазара на ипотечни кредити, банкерът вижда перспективи пред него заради възможностите за растеж. „Проникването на ипотечното кредитиране в България е много ниско в сравнение с другите страни при потребителите, докато при бизнеса е на едно от водещите места. Причината е, че базата е ниска, така че пазарът има място да расте. Ипотеките са вторите най-евтини след тези в Испания“, уточни Хак-Ковач.

Той прогнозира, че лихвите на заемите в България ще растат, но това се случва „изключително бавно“.

Кога Унгария ще изпълни Маастрихтските критерии за присъединяване към еврозоната? Как се отрази отлагането на членството на България в еврозоната на плановете на Банка ДСК? Какви инвестиции направи банката в IT системи и логистика?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още