IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанка Минчева: Търсенето на кредити в България бележи рекордни ръстове

Индексът за достъпността на имотите в момента е на ниво „6“ – далеч от над „15“ при балона през 2008 г., коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

11:16 | 02.03.23 г. 11

През 2022 г. и началото на 2023 г. се наблюдава ръст в търсенето на кредити както при заемите за бизнеса, така и за домакинствата. В България това са може би най-високите ръстове в близката ни история – около 15% при жилищните заеми и около 10% при фирмените кредити, каза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според нея исторически високите нива на ръст на кредитите се дължат от една страна на инфлацията, която вдига размера на заемите. „От друга страна, виждаме и компании, които продължават да инвестират в ефективността на своите производства. Особено много са проектите, свързани с преминаване към по-чиста и ефективна енергия. Фактор е и това, че цените [на кредитите] остават по-ниски и по-бавно се повишават“, обясни Минчева.

Тя посочи, че при жилищните кредити повишената цена на жилищните имоти играе важна роля и също се отразява на търсения кредит.

Цветанка Минчева потвърди, че няма затягане на условията по кредитиране. „Нашата политика винаги е била умерена и устойчива в кредитирането, с много добри модели, които оценяват правилно възможностите на клиентите да поемат дадено кредитно задължение“, поясни главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Относно промените в банковата система, свързани с т.нар. „зелени политики“, Минчева посочи, че ESG политиките влизат с определени критерии, каквито са изискванията регулаторите. Тя подчерта, че банките ще се съобразят с определени изисквания за повече капитал, в случай че „портфейлът не е насочен към определени сектори или по-скоро – за облекчения при инвестиции в тези сектори, които са трансформационни“.

По думите ѝ зеленият преход трябва да се случи, но „той трябва да е справедлив за всички участници“. Минчева напомни, че УниКредит Булбанк има ангажимент да бъде въглеродно неутрална до 2030 година, а до 2050 година портфейлът ѝ да бъде въглеродно неутрален.

Що се отнася до ситуацията на пазара на недвижими имоти, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк съобщи, че експертното мнение на специалистите в банката показва, че „все още не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти“. „Индексът, който измерва достъпността на имотите в момента е на ниво „6“, което означава, че, за да бъде закупен апартамент от 73 квадратни метра са нужни шест годишни работни заплати. Това говори за относителна достъпност – все още сме далеч от балона през 2008 година, когато бяха достигнати нива от над 15“, даде пример Минчева.

Тя напомни, че цените на имотите се вдигнаха сериозно през последните години, но има и ръст на заплатите, който повишава стандарта на живот.

На въпроса дали на банковия пазар се очакват сливания, придобивания и размествания през 2023 година Минчева отговори така: "Исторически стратегията на нашата банка включва както органичен, така и неорганичен ръст. В годините сме придобивали банки, които ни дадоха добра основа за растеж. Стратегията, която имаме в момента и планът, който изпълняваме, средногодишната рамка, е базиран на органичен растеж“.

Как ще влияят икономиката и политическата ситуация на финансовия сектор? Защо икономистите на УниКридит Булбанк коригираха прогнозите си за БВП в посока нагоре? Какво е състоянието на кредитния пазар в контекста на лихвените политики? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: Repoman, LoL какъв анализ на инфлация-кредит. Последният ти коментар направо кърти. :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Оставете я тази лелка и лъжите и -преди малко качиха интервюто на шефката на ЕЦБ Кристин Лагард по испанската телевизия -на следващите си заседания вече и тя не може да каже колко ще поскъпват кредитите и ще се вдигат лихвите ,до такава степен всичко е нажежено че няма крайна граница ,не се лъжете по приказките на българската мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: RepomanСамо че сметката излиза само ако лихвата е фискирана зе целия период на кредита!Подчертавам банката да не може да вдига лихвата и ти да плащаш фиксирана вноска за целия перод,ако лихвата е плаваща заминаваш в канала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... който го е страх от мечки , не ходи в гората ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Платежния баланс 1997 го отнесоха всички бамки https://***.researchgate.net/publication/277017350_Konvertiruemyj_rubl_v_rassirausemsa_rynocnom_sektore_ekonomiki_15-ogo_marta_1990_goda_predstavleno_v_Institut_ekonomiki_AN_SSSR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, много го мислиш. Но казано накратко, докато лихвите са по-ниски от инфлацията трябва да си последния *** да не вземеш колкото може повече кредити. Това са един вид доходи за теб, които идват от нищото, или по-скоро идват и при теб част от новонапечатаните милиарди и милиарди хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: RepomanТова е така обаче само ако си 100% сигурен че нещото си само че поскъпва и няма примерно за период от 4-5 години да му падне цената ,а ти да останеш в позиция с намалени доходи,или без работа или да се разболееш например ?В момента целта е кредита само да поскъпва ,хората се лъжат защото не знаят стъпките на цикъла -в момента лихвите се вдигат,вдигат ,до края на годината ще е така ,после ще ги държат колкото трябва да се просмучат добре в икономиката ,и да ударят потреблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Сега имаше интервю в главния икономист на Уникредит ,та на финала водещия го пита ,има ли все още варианти хората да си предоговарят лихвите като са УЖ ниски и не се били вдигнали и отговора му беше ...ами за съжаление вече лихвите които се предлагали били на нива над 3%-до 3.5% за новите клиенти ,така че този прозорец бил изтекъл вече ,не ги слушайте какво приказват в България по стара традиция до последно се лъже ,видяхте и за еврото и за всичко какви лъжи бяха и на финала нищо,така и с лихвит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Не гледаш от точната посока. Вземаш кредита и купваш нещо, сега. Защото след година нещото ще е с 20% по-скъпо, а след 4г. с 100%. А ти за 4г. плащах 20% лихва, т.е. на сметка е да се взема кредита сега и да се пазарува на евтиното преди да е поскъпнало още. Просто защото лихвите все още са ненормално ниски на ниво в пъти под инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
До: Repoman Нали като вземеш кредита на 4%-5%,че уж е изгоден ,тази инфлация от 20% ,която неофициално е много над 20% ,та тази същата инфлация нали ти изяжда дохода с който ще плащаш УЖКИМ изгодния кредит ,или твоите доходи ударно растат с 20-30-40 и нагоре процента ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още