IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фирми би засегнал евентуален данък свръхпечалба?

Ще има бизнес, който през 2023 г. ще е на загуба, но парадоксално ще прави вноски за данък свръхпечалба през 2022 г.

16:48 | 22.03.23 г.

Ако бъде прието предложението за въвеждане на данък свръхпечалба, то ще засегне всички бизнеси заради формулата на изчисляване, дори тези, които са били на загуба. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Станислав Попдончев, зам.-председател на Българската стопанска камара, по повод публикувания за обществено обсъждане от Министерството на финансите пакет от промени в данъчните закони. 

Той обясни, че данък свръхпечалба сравнява данъчната печалба за 2022 г. с осреднената печалба за периода от 2018 до 2021 г., увеличена с 20%. "При 16,9% официална инфлация до 20% са три процентни пункта. Тоест от всеки бизнес, който е направил повече от 3% печалба през миналата година, ще се вземат 33%, тоест една трета от горницата", изчисли Попдончев.

По думите му става въпрос за допълнителни вноски на база печалбите от 2022 година, които започват да се правят по проект от 15 юли до 15 декември. „Няма бизнес, който да разбере през март месец, че след три месеца ще трябва да прави нови вноски от печалбите си, и това да не му повлияе съществено. Още повече, че ще има бизнеси, които през 2023 година ще са на загуба, но парадоксално ще правят вноски за данък свръхпечалба през 2022 година", допълни събеседникът.

"Министерството се стреми да събере около 2,2 млрд. лева от този данък, при положение че от корпоративен данък годишно се събират около 4,6 млрд. лева. Тоест, това е 48% увеличение на изземването на доход от бизнеса. Почти всяко второ предприятие, което излезе на печалба, ще бъде обект на допълнително облагане", каза той.

Трябва ли да отпаднат диференцираните ставки по ДДС? Трябва ли да се въведе таван на надценките на храните в търговските вериги и какъв би бил ефектът? Какви са рисковете при въвеждането на допълнителни ограничения на плащането в брой? Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още