IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли международна политическа намеса в Судан?

Темата за събитията в африканската държава коментираха Румяна Дечева и Стоил Стоилов

17:30 | 03.05.23 г.

Хуманитарната криза в Судан е много преди избухването на конфликта и следва политическите процеси от последните десетилетия, които направиха страната приемник на хуманитарна помощ. За това предупреди в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe.

Вече има увеличаващ се брой хора, напуснали домовете си заради сраженията, като ООН оценява, че броят на постоянно разселените може да достигне 800 хиляди души, а има все по-големи притеснения, че може да се възобновят и конфликтите в граничния регион Дарфур, коментира тя.

„В Судан наблюдаваме липса на механизми за разрешаване на конфликти, на механизми за прекратяване на традиционни търговски икономически дейности. Изграждайки нови бариери, давайки възможност на всеки да маркира собствена територия в националните граници и да свърже тази минитеритория с други извън страната е онзи потенциал, за който бившият премиер Хамдок каза, че трябва много бързо да се действа в Судан именно поради тази раздробеност, поради това че всяка територия има собствена миниармия", каза тя.

Според изборния наблюдател Стоил Стоилов корените на настоящата криза може да бъдат намерени още в колониалния период и традиционните вражди между различните племена, които в момента трябва да споделят една държава заради изкуствено прокараните граници в по-голямата част на Африка.

„Тези прави линии в много случаи разделят племена, разделят етнокултурни особености, религиозни вярвания и всичко това, съчетано с борбата за суровини и ресурси, години наред е провокирало конфликти", посочи той.

Анализаторът припомни, че по време на британския колониален период племената все още са имали нужните инструменти да разрешават споровете си, основно на базата на компенсации, но с получаването на независимост голяма част от тези традиционни инструменти губят ролята си, а правителството се оказва неспособно да наложи светския ред. „Племенните общности от своя страна започват да се възползват от лесно достъпното модерно оръжие, за да решават проблемите си“, обясни Стоилов.

Дечева се надява, че въпреки напускането на дипломатите от ООН и различните държави, трябва да има международна политическа помощ за намиране на решение в Судан. Тя е на мнение, че все още има възможност за това и даде пример с евакуацията на дипломатите със съдействието на враждуващите сили на суданската армия, водена от генерал-лейтенант Абдел Фатах ал-Бурхан, и RSF, спонсорирана доскоро от държавата милиция, водена от генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало, която е преминала без инциденти. Тя е убедена, че все още е възможно да се водят разговори, преди конфликтът да обхване по-големи територии.

По думите на Стоилов през последните години на управлението на Омар ал-Башир, който не е свален от двамата генерали Бурхан и Дагало през 2019 г., по-голямата част от бюджета на Судан отива за военните, което, според него, засилва разликите в развитието на регионите на страната. Наблюдателят поясни, че на тази база се изграждат и силите RSF, които потушиха племенните бунтове в Дарфур с помощта на редовната армия, като вече е изключително трудно те да бъдат разформировани.

"Опасното в момента е да се възстанови конфликтът в Дарфур. Има много сериозни сблъсъци пак със стотици убити и в момента RSF са започнали според местни анализатори да набират отново войници в своите редове" от различни племенни групи“, съобщи Стоилов.

Какво е присъствието на руската частна армия "Вагнер" в Судан и каква може да е ролята на големите международни играчи може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още