IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Йорданов: AI ще промени електронната търговия

Най-голяма употреба за изкуствен интелект е в персонализацията на потребителското преживяване, посочи главният изпълнителен директор на NEXT BASKET

16:33 | 02.06.23 г.

Най-голяма употреба за AI в електронната търговия ще е в персонализацията на потребителското преживяване. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Евгени Йорданов, главен изпълнителен директор на NEXT BASKET.

"Влизайки в един онлайн магазин, вашата роля като потребител не е да се ровите и да се чудите каква е цената, а магазинът директно да ви дава три-четири неща, от които да изберете", даде пример той.

По думите на Йорданов има много платформи за електронна търговия, но концепцията за развитие на бизнес модела на NEXT BASKET е решение, което да обединява различните компоненти и дейности на сектора. „NEXT BASKET предлага над 125 услуги за развитието на електронна търговска дейност, освен уебсайта и софтуера“, уточни мениджърът.

Йорданов обърна внимание, че уебсайтът е важна стъпка при създаването на бизнес за електронна търговия, но за да „можеш да търгуваш правилно и легално“ в началото трябва да регистрираш фирма, да измислиш какви продукти ще продаваш, кой ще ги внася и произвежда, какъв да е мърчандайзингът, къде да са складовите площи и счетоводството. „Ние искаме да сме партньори на нашите клиенти в целия им бизнес, а не просто да им направим уебсайта и да ги оставим да се оправят сами“, коментира мениджърът.

Йорданов потвърди, че една от най-подценяваните дейности, на които, ако не се обръща внимание навреме и може да доведе до проблеми на по-късен етап, е маркетингът, който помага на магазините да изпъкнат и да достигнат до клиентите си. „Вероятно в България това подценяване е заради липса на разбиране, ноу-хау и концепции, както и формално обучение за управление и маркетинг“, е мнението на мениджъра.

Йорданов посочи, че българските бизнеси, може би заради конюнктурата и начина на мислене, са по-самоуки и не прилагат толкова външни технологии. Като добър пример той даде NEXT BASKET като компания, която за всяка една от услугите има дъщерни дружества, които са част от групата. „Те се грижат за конкретика в някои от перата и звената. Имаме счетоводна кантора, имаме фотографско студио, дигитална агенция – много различни дружества, които се занимават именно с тези дейности, които ние предаваме на нашите партньори“, обясни той.

Кои са най-големите грешки в е-търговията? Как се поддържа сигурността на разплащанията в NEXT BASKET? Каква е прогнозата на компанията за растеж? Ще измести ли AI виртуалната реалност от електронната търговия може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още