IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ефектите от забраната за внос на украинско зърно?

Българските производители нямат повод за притеснение от отпадането на тази забрана, каза пазарният анализатор Преслав Райков

16:27 | 02.08.23 г.

Забраната за внос на украинско зърно е безсмислена и не постига никакви ефекти, а българските производители на зърно и слънчоглед нямат повод за притеснение от отпадане на тази забрана. Това каза пазарният анализатор Преслав Райков в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Надявам се забраната за внос на зърно и слънчоглед от Украйна да бъде вдигната максимално бързо и възможно най-скоро и българските производители, които знаят как да иновират, просто да бъдат оставени да го правят, за да генерират БВП, да наемат хора, да развиват нови технологии“, посочи Райков.

Той подчерта, че българските производители на зърно и слънчоглед нямат повод за притеснение от отпадане на забраната за внос на украинско зърно. "Не бих казал, че е повод за притеснение. Българските производители и земеделци и преработватели, които предоставят краен продукт, са много много добре интегрирани на световния пазар и пазара на Черно море", коментира анализаторът. 

"В момента това, което правят производителите, е, че чакат едни пазарни цени, които да посрещнат много високите производствени разходи, които направиха преди шест-осем месеца. Това е нещо, което няма да се случи. По-дългото чакане единствено вреди и нарушава пазара, нарушава техните парични потоци, нарушава възприятието им за това каква е реалността", предупреди специалистът.

"Не мисля, че има риск за продоволствената сигурност, както и потенциал за голямо нарушение. По-скоро е обратното - мисля, че цените в дългосрочен мащаб ще вървят надолу", коментира той.

„Трябва да се съобразяваме с реалния пазар и с индустрията, което имаме тук и която е изключително гладна за суровина“, добави гостът. "Българската индустрия преработва на световно ниво, продава на целия свят и носи много голяма част от БВП, създава много работни места и във високата верига на добавена стойност и на ноу-хау. Така че не мисля, че би имало каквито и да е проблеми и за нашите производители, и за преработвателите на суровината", заяви гостът в предаването.

Защо цените на какаото скочиха до най-виокото си ниво? Защо не сработи договорката между основните производители на какао за създаване на "какаов ОПЕК"? Защо Китай инвестира огромни суми в производствени мощности за какао и алтернативи на натуралните какаови продукти? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още